Önkormányzati lakások eladása - vétele 2018

Fotó: © Carlos ZGZ / Flickr
Fotó: © Carlos ZGZ / Flickr
Az önkormányzati lakások megvételénél az önkormányzat által közzétett pályázatokat kell figyelemmel kísérni. A megvásárlás feltételeit önkormányzati rendelet foglalja magában, ami kisebb-nagyobb eltéréseket mutathat önkormányzatonként.

Aki önkormányzati lakást szeretne vásárolni, annak figyelemmel kell kísérnie az önkormányzat erre irányuló pályázatait, hirdetményeit. Mikor ki és milyen feltételekkel veheti meg azt, mindig a kiírás tartalmazza, de legfontosabbaz adott önkormányzati rendelet előírásokat tartalmazza.

Önkormányzati lakás megvételénél előnyösebb helyzetben van az, aki benne lakik a szóban forgó lakásban. Ezt elővásárlásnak nevezzük. Mielőtt értékesítenék a lakást, fel kell azt ajánlani a bérlőnek. Ha a bérlő nem kíván élni ezzel a jogával, akkor másnak is eladható. Viszont, ha a bérlőkijelölési, vagy bérlőkiválasztási jogosultság áll fenn az érintett lakáson, akkor írásbeli hozzájárulást kell beszerezni a jogosulttól, hogy eladhatóvá váljon a lakás.

Ha a bérlő nyugdíjból él, vagy nyugdíjhoz hasonló ellátást kap, akkor csak a hozzájárulásával adható el felőle az ingatlan.

Mint ahogyan az önkormányzati lakások bérleténél, az értékesítésre vonatkozóan is a részletszabályokat az önkormányzati rendelet fogalja magában. Ezek a vételár, az ellenérték részletei, az esetleges kamat, illetve kamatmentesség, a részletfizetés az engedmények és az, hogy az elővásárlásra jogosultak meddig élhetnek a jogukkal.

Az önkormányzati lakásokra nagyobb érdeklődés van, hiszen elvileg olcsóbban lehet hozzájutniuk azoknak, akik abban laknak. A bérlő, aki megkívánja venni a lakást, kérheti azt, hogy a lakás felújítására, vagy állagjavításra fordított összegeket vonják le a vételárból, de kérheti azt is, hogy a vételárat több évre lebontva, részletekben fizethesse meg az eladó önkormányzat részére. Ha valaki ilyen kedvezményes feltételekkel jut önkormányzati lakáshoz, akkor évekre szóló elidegenítési tilalom is társul hozzá, hogy ezzel kizárhassák az ingatlan-spekulánsokat.

A vételárat egyébként a hasonló lakások forgalmi értékének figyelembe vételével határozzák meg, sőt bizonyos esetekben nem is haladhatja meg a forgalmi értéket.

A jogszabályi rendelkezések szerint, ha a jogosult meg kívánja venni a lakást, akkor kérheti, hogy 15 évi részletben fizethesse meg az összeget. Ez elég kedvezményes ingatlanszerzésnek minősül. Előnyben részesül az, aki vállalja, hogy egyben kifizeti a vételárat, vagy pedig hamarabb fizet, mint a fizetési határidő, akkor ezért cserébe vételárból csökkentést kaphat.

További kedvezményt jelent az, hogy az elővásárlásra jogosult általi vétel esetén nincs illetékfizetési kötelezettség. A vásárláskor egyébként visszterhes vagyonátruházási illetéket kell fizetni. Az elővásárlási joggal rendelkezőknél az ingatlan forgalmi értékénél magasabb ár nem határozható meg, így mindenképpen jobban jár egy bérlő, ha az önkormányzati lakást igyekszik megvásárolni, nem pedig másféle ingatlanok után nézelődik, hiszen leszámíttathatja az ingatlanra költött pénzét.További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás