Családi napközi lényege és feltételei 2018

Fotó: © The Chapman Cultural Center / Flickr
Fotó: © The Chapman Cultural Center / Flickr
Családi napközikre szükség van, mert kicsit speciálisabb a helyzet és működése, mint egy szokványos óvodának. Még a számuk is megnőhet, hiszen a gyermeknevelésnek, foglalkoztatásnak egyik alternatívája is lehet.

A családi napközi egy sokkal szélesebb körben elérhető szolgáltatás, mint az óvoda vagy a bölcsőde. Szinte minden korosztály részt vehet benne, egészen a pár hónapos kisgyermekektől kezdve a kisiskolásokig. Nemcsak a részvételnek, de a családi napközi működtetésének is feltételei vannak. Előfeltételei vannak annak, ha valaki ilyen napközit szeretne létesíteni, vagy pedig ha családi gyermekfelügyelet üzemeltetése mellett dönt. Mi a kettő között a különbség?

A gyermekvédelmi törvény szerint a helyi önkormányzat feladata az, hogy megszervezze és működtesse a gyermekek napköziben való gondozását, foglalkoztatását, azonban társadalmi szervezet, vagyis alapítvány és egyesület, illetve cég (Bt., Kft.) és egyéni vállalkozás is elvégezhet ilyen tevékenységeket, ha a jogszabályban foglalt feltételeknek megfelel.

A családi napközi kicsit más, mint az óvoda vagy az iskola, mert nem elsősorban az a célja a működésének, hogy oktatáson vegyen részt a gyermek, vagy pedig hogy nevelést kapjon, hanem hogy foglalkoztassa őket amellett, hogy meleg ételt is kaphatnak, vagyis részben helyettesíti a szülői gondoskodást.

Azon gyerekeknek van nyitva a családi napközi, akik nem járnak sem oviba sem bölcsődébe, mert pl. speciális odafigyelést igényelnek. A napközi az iskolás gyermekek számára is igénybe vehető, ha vége a tanítási időnek. Lényegében hasonlóan működik egy iskolai napközihez. 

A másik kérdés, hogy ki vezethet ilyen napközit. A létesítéshez az kell, hogy az illetőnek legyen Egészségügyi Nyilatkozata. A napközi megalapítása előtt pedig egy tanfolyamot is el kell végezni, mégpedig végzettségtől függetlenül, még akkor is, ha tanár a tevékenység folytatója például.

A harmadik legfontosabb feltétele pedig, hogy alkalmassági vizsgán is át kell esni, hogy a majdani működtető egészségügyileg mind személyiségében alkalmas e a feladat ellátására.

A napközit egy arra alkalmas helyiségben, épületben, vagy akár saját házrészben is lehet működtetni. A napközibe egész kis kortól, akár már féléves kortól be lehet íratni a kicsiket. A legidősebb korosztály a 14 éves. Eközött a két korosztály között legfeljebb 5 gyerek nevelhető, felügyelhető egy családi napköziben. A családi napközi kitalálásakor gondoltak a fogyatékkal élő gyermekekre is. Ha a napközis csoportban van egy fogyatékkal élő is, akkor már csak négy gondozható, nevelhető egyszerre, ha viszont mind az, akkor csak három. Ez a szám azonban bővíthető, ha a családi napközi üzemeltetője egy állandó kisegítő személyt alkalmaz. Ekkor már további három gyermekkel bővíthető a csoport.

Nem csak családi napközi létezik, hanem családi gyermekfelügyelet is. De mi a különbség a kettő között? A családi gyermekfelügyelet csak saját otthonában végezhető tevékenység, vagyis nem bérelhető erre külön helyiség. A családi gyermekfelügyelet keretében csak kettő és négy év közötti kisgyermekek gondozhatóak. Továbbá kizárólag három gyerek lehet a maximális csoportlétszám, hiszen ilyen kisgyermekek esetében sokkal nagyobb odafigyelésre van szükség.

Ha valaki ilyen családi napközit szeretne üzemeltetni, akkor kérelmet kell benyújtania nyilvántartásba vétel iránt a székhely szerint illetékes Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalához elektronikus úton. Az erre vonatozó módszertani útmutatót érdemes áttanulmányozni. További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás