Házi gyermekfelügyelet, díja és lényege 2018

Fotó: © kennethkonica / Flickr
Fotó: © kennethkonica / Flickr
A házi gyermekfelügyelet a gyermek-foglalkoztatás, és gondozás egy alternatív formája. Sokkal családiasabb és gyermek-központúbb lehet, mint egy óvoda, vagy bölcsőde, mert a gyerekek nagyobb odafigyelést kapnak, mint óvodás társaik. A gyermekjóléti szolgálat az, ahol információt kaphatunk a helyileg elérhető házi gyermekfelügyeletekről.

Tulajdonképpen elsősorban olyan gyermekeknek találták ki ezt a gyermekfelügyeleti formát, akiknek más nappali intézményben nem oldható meg a gondozása. Ez lehet például betegség, vagy ha a család már így is nagy létszámú és más segítség nem megoldott, de az egyedülálló szülő is rászorulhat a házi gyermekfelügyeletre.

A húsz hetes korú gyerekek, egészen a tankötelezettség végéig vehetik igénybe. A házi gyermekfelügyeletet az ezzel foglalkozó gondozó a gyermek otthonában oldhatja meg és kizárólag a gyermek nevelésére, gondozására vehető úgymond igénybe, vagyis ház körüli munkák, főzés nem elvárható tőle.

A gyermekfelügyelet azoknak jelent mentsvárat, akik nem tudják maguk megoldani a gyermekük napközbeni elhelyezését, és gondozását. Ha olyan munkakörben dolgozik a szülő pl., hogy a rendszeres reggeli óvodába, bölcsődébe járatást nem tudja megoldani, de akkor is, ha a szülő szenved olyan megbetegedésben, ami miatt magán kívül már a gyermeket még részben sem tudja kellőképpen ellátni. A szolgáltatás azoknak is segít, akik idősek és kisgyermeket nevelnek.

Ez a házi felügyeleti forma azért is megbízható és szakszerű, mert akik felügyelettel foglalkoznak, egy tanfolyamon vesznek részt, ahol megkapják a megfelelő képesítést, tudást ahhoz, hogy házi gyermekfelügyelettel foglalkozhassanak. Képzést kapnak a nevelésre, az oktatásra, az ápolásra, vagy az étkezésre vonatkozóan. A képesítésről minden gyermekfelügyelő kap egy tanúsítványt.

A szolgáltatás térítési díjköteles tevékenység, vagyis óradíjat kell fizetni, amiről tevékenységnaplót vezet a házi felügyelettel foglalkozó személy. Óradíj jár nemcsak a gyermek otthonában végzett tevékenységért, hanem az otthonon kívül, pl. játszótéri felügyelet idejére, vagy ha a gyermekkel sétálni megy a gondozó. A díjat ugyanúgy havonta kell megfizetni, mint az óvodai térítést. A díjfizetés a házi gyermekfelügyelőt foglalkoztató intézmény számlájára fizeti meg a szülő minden hónap 10. napjáig.

A házi gyermekfelügyelet létesítésekor megállapodást kötnek a szülővel, amiben a gondozási időszaktól kezdve bármi mást is le lehet fektetni, többek között a térítési díjat.

Házi gyermekfelügyelettel már sok alapítvány, társadalmi szervezet foglalkozik, könnyen találhatunk megbízható gyermekfelügyelőket az interneten, az alapítványok honlapján is.

A gyermekfelügyelet lehet talán az egyedüli megoldás, ha se iskola, se óvoda, se bölcsőde nem működik éppen a lakóhelyünkön, vagy ahhoz közel. A gyermekjóléti szolgálatok tudnak a gyermekfelügyeletről tájékoztatást adni, hogy hol van a lakóhelyünkhöz legközelebb ilyen lehetőség.További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás