Ingyenes készpénzfelvétel összege és igénylése

Fotó: © dominik2706 / Flickr
Fotó: © dominik2706 / Flickr
2018-ban is ingyenes a két alkalommal történő készpénzfelvétel. Azonban csak akkor ingyenes, ha nem haladja meg a 150 ezer Forintot összesen a két pénzfelvétel és automatából vesszük fel a pénzösszegeket. Egy fő csak egy bankkártyára veheti igénybe ezt a szolgáltatást.

A növekvő adók, a kamatadó sokakat érintő nehézségei, valamint a bankoknál történő számlavezetéssel kapcsolatos kötelezettségek kapcsán mindannyiunk számára fontos, hogy még a legapróbb dolgokon is spórolni tudjunk. Nem jellemző, hogy a havi fizetés átutalása után egy összegben kerülne az felvételre, így azonban folyamatos levonásokra kellett számítanunk a területet illetően. Ez azonban 2013. december elseje óta megváltozott, ugyanis egy írásbeli igénylőlap beadásával lehetőség nyílik az ingyenes készpénzfelvételre.

A jogosult magánszemélyeknek fontos tudniuk, hogy abban az esetben nem vehetik igénybe ezt a lehetőséget, ha folyószámlahitel felhasználása miatt mínuszban van a számlaegyenleg. További hasznos tudnivaló, hogy maximum havi 150 000 forint felvételéig érvényes a szintén havonta számítandó két ingyenes alkalom a bankautomatából történő pénzfelvétel során. Míg korábban más bankok automatáiból jóval magasabb összegért vehettünk fel pénzt, mint a saját bankunk által kihelyezettből, addig 2014-ben már bármelyik automatánál történő pénzfelvételre érvényes a kétszeri ingyenesség. A kormány által rezsicsökkentés néven is emlegetett intézkedésnek köszönhetően élhetük az említett lehetőséggel.

A visszaélések elkerülése végett egy magánszemély csak egy bankszámlára veheti igénybe az ingyenes készpénzfelvételt, tehát ha egy banknál több számlája van, vagy különböző bankoknál rendelkezik ilyennel, akkor csak egy esetében jogosult a kedvezményre. Nem érdemes többszörösen igényelni, hiszen a hitelintézetek célja, hogy kialakítsanak egy olyan rendszert, mellyel kiszűrhetőek az ilyen visszaélések.

Arra mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy mekkora napi limit van beállítva a bankszámlához, hiszen a napi 50 000 Forintossal például nem oldható meg a havi kétszeri ingyenes felvétel, ha 100 000 Forintnál többhöz szeretnénk automatán keresztül hozzájutni. Természetesen egy egyszerű limitmódosítással orvosolható a probléma, egyébként pedig azt is érdemes belátni, hogy a sokszor csillagászati villany-, és gázszámlák mellett elenyésző a készpénzfelvételre szánt összeg kifizetése. Jogosan merül talán fel a kérdés, hogy a rezsicsökkentés fontos részének bélyegzett intézkedés nem inkább egy plusz kedvezménynek, és ezzel együtt a választók kegyeiért folytatott harc aktuális elemének számít-e.További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás