Elvi építési engedély 2018, célja és tartalma

A korábbi évben építési keretengedélyezésre módosított építési engedélytípuson belülimaga az elvi építési engedély. Szabályai továbbra is egy sajátos, kétszakaszos eljárás lesz keretein belül van megállapítva.

2013. január 1 óta már nincs elvi engedélyezési eljárás külön, hanem egy összevont eljárástípus részeként lett megállapítva, ami kétlépcsős. Az első lépésben az elvi engedélyezés történik meg, és csak ezt követően kerül sor a tényleges építési engedély kiadására.

Korábbi hatályban lévő építésügyi jogszabály alapján elkülönült eljárástípus volt az elvi építési engedélyezés. Jelenleg hatályos szabályok szerint már csak egységes eljárás megindítására van lehetőség.

Az elvi engedély azért is célszerű, ha nagyobb beruházásra készülünk, és tudni szeretnénk, hogy az építkezésünknek van e bármilyen akadálya. Akár a beépíthetőséggel kapcsolatban, akár szakhatósági állásfoglalással kapcsolatos gátja. Az előzetesen tisztázandó kérdések tekintetében érdemes elvi építési engedélyért folyamodni a hatósághoz.

Az elvi építési engedéllyel a kezünkben még nem vagyunk jogosultak építkezni, csupán abban lehetünk biztosak, hogy az adott körülmények között és tervek alapján az épületre építési engedélyt kaphatunk.

Az új szabályok szerint már nincs külön elvi engedélyeztetés, hanem egy összevont eljárás van, ami két részből áll. Egyrészt az elvi építési keretengedélyezésből és az építési engedélyezésből. Amikor megindítjuk ezt az összevont eljárást a megvalósítással kapcsolatos követelmények előzetes tisztázása céljából van egy elvi szakasza magának az eljárásnak.

Az elvi építési keretengedély jogerősítés napjátólegy évig van hatályban, vagyis felhasználható. Míg az engedély hatályos, addig kérheti csakis az építő, hogy hosszabbítsa meg a hatóság annak hatályát. A hatály meghosszabbítása a 312/2012 (X.8) kormányrendelet 52. §-a figyelembevételével, az ott felsorolt feltételekkel történhet. Ezen kívül még akkor nem lesz hatályos az engedély, ha az építtető az építési engedélyezést kérelmezte.

Összevont eljárásban az alapilleték 10 000 forint, melyen felülaz elvi keretengedélyezési szakasz illetéke 20 000 forint; az építési engedélyezési szakasz illetéke alapilleték nélkül az illetéktörvény XV. pont I.1. pontjában felsoroltak szerint alakul.További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás