Cégbejegyzés 2018

Fotó: © Maria Reyes-McDavis / Flickr
Fotó: © Maria Reyes-McDavis / Flickr
A cégbejegyzésre vonatkozó szabályok a Ptk-ban 2016-ban nem változnak. A cégbejegyzésre már akár egy óra is elegendő, viszont 500 ezerrel már nem lehet céget alapítani, mint korábban. A minimális törzstőke 3 millió forint.

A cégalapítás és a cégbejegyzés egyre bonyolultabb dolog, nem úgy, mint pár évvel ezelőtt, amikor az ügyvéd által megszerkesztett iratokkal és a kitöltött nyomtatvánnyal besétáltunk a cégbíróságra és beadtuk a szükséges papírokat, majd az érkeztetett nyomtatvánnyal elsétáltunk. A cégbejegyzés folyamata jó pár éve (2008.) megváltozott, mikor bevezették az elektronikus eljárásokat.

A cégbejegyzésére irányuló kérelmeket ma már csak elektronikus formában lehet a cégbíróság elé beterjeszteni, amit továbbra is ügyvéd vagy közjegyző készít el és nyújt be, mivel az eljáráshoz a törvény megköveteli a jogi képviseletet, valamint elektronikus aláírással kell mindent ellátni és csatolni kell hozzá a megfelelő dokumentumokat is.

Az ügyvédnek kell tudnia, hogy mik azok az iratok, amiket be kell skennelnie és megküldenie elektronikus formában a cégbíróság részére. Ezek az eljárások, vagyis a cégbejegyzés és a változás bejegyzési eljárások egyike sem költség, se nem illetékmentesek. Egy betéti társaságért ötvenezret, míg egy Kft-ért százezret kell illeték formájában megfizetni. Ha viszont egyszerűsített formában kívánjuk megalapítani cégünket, vagyis egy nyomtatvány kitöltésével, akkor az illeték is kevesebb, tulajdonképpen fele a nem egyszerűsített eljárás illetékének.  

Ha a céget létrehozni kívánó felek aláírnak minden iratot, amit az ügyvéd megszerkesztett, akkor azt 30 napon belül kell eljuttatni elektronikus formában a cégbírósághoz, máskülönben elölről kell kezdeni mindent. Ha az alapításhoz pedig engedélyt kell megszerezni, akkor a megszerzéstől 15 nap lesz a benyújtásra.

Amikor benyújtja a jogi képviselő a cégiratokat, akkor elektronikus tanúsítványt kapunk.

A legegyszerűbb módja a cég bejegyzésének, ha szerződésmintával dolgozunk, vagyis nem bonyolítjuk a helyzetet, hanem a törvényileg biztosított szerződésmintát töltjük ki helyesen.

A változások 2014-től a törvényi háttérben úgy nyilvánul meg, hogy a gazdasági törvény teljes egészében integrálódott a polgári törvénykönyvbe, így a hatályos rendelkezéseket a polgári törvénykönyvön belül kell keresnünk. A jelenlegi szabályok visszatértek a korábbi, régi Gt. szabályaira, vagyis már nem elegendő az 500 ezer forint a Kft. alapításához, hanem legalább 3 millió forintra lesz szükség. A 3 milliónak azonban nem kell feltétlenül kézpénzből állnia, mert bevihetünk apportot is a cégbe, a lényeg, hogy összesen 3 millió legyen a törzstőkéje a megalapítani kívánt cégünknek.

A már létrehozott, megalapított és bejegyzett cégeket is érinti ez a változás, hiszen nekik is módosításra és változásbejegyzésre lesz szükségük, ha meg kívánnak felelni a törvényi előírásoknak. A törvény két éves türelmi időt határoz meg arra, hogy a már bejegyzett cégek törzstőke emeléssel elérjék a 3 milliós törzstőke szintet.

Ma már nem kell heteket, vagy akár egy hónapot várni a cégbejegyzésre, mert egyszerűsített formában, vagyis a fentebb említett nyomtatvány kitöltésével kérelmezett cégalapításra már egy órán belül megjöhet a bíróságtól a bejegyző döntés.További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás