Adókedvezmény milyen betegség után jár? - igénylése

Öt évre visszamenőleg kérhető orvosi igazolásalapján adókedvezmény a kormányrendelet melléklete által felsorolt betegségek után. Az összevont adóalap adóját csökkentik havonta a minimálbér öt százalékával.Betegség esetére visszajár a NAV-tól a súlyos adóforint?Aki beteg, főképp, aki súlyosan egészségkárosodott, annak minden forint számít. Most törvényben van szabályozva, hogy mi jár annak, aki beteg. Nem túl sok az összeg, mégsem kevés, ha azt nézzük, mi mindenre van szüksége egy súlyos egészségkárosodást szenvedett embernek.

Van, aki még nem is hallott arról, hogy az adóhivatal bármit is visszafizetne, hiszen folyton csak befizetünk. A súlyosan egészségkárosodott személyek azonban adókedvezményre jogosultak a személyi jövedelemadó törvény alapján.

A 335/2009. (XII. 29.) Kormányrendelet mellékletében találjuk azokat a betegségeket, amelyek súlyos egészségkárosodásnak minősülnek. Ilyen például a hallásvesztés, vagy a szívelégtelenség, de még a laktóz-érzékenység is vagy a cukorbetegség. Sajnos sokan beleesnek a körbe ma Magyarországon, sok a tartós és súlyos betegségben szenvedő ember.

A megállapított adókedvezmény havi lebontásra nem sok, tulajdonképpen évente 5000-6000 forintos összegekről van szó havonta, azonban akinek már több éve fennálló a betegsége, vagy vele született, azok öt évre – ennyi az elévülési idő - visszamenőleg benyújthatják az igényüket önellenőrzés formájában az adóhivatalhoz. Így viszont már körülbelül 300.000.-Ft a végösszeg, amiről már egyáltalán nem érdemes lemondanunk, főképpen azért, mert ez jár.

Az adókedvezményt a személyi jövedelemadóról szóló törvény megfogalmazása szerint csak a súlyos egészségkárosodott magánszemélyek vehetik igénybe, akiknek a szakorvos igazolja a betegséget, továbbá összevont adóalapba tartozó jövedelme is van, vagyis van miből visszaigényelni az adókedvezményt. Mivel a gyermekek nem felelnek meg ezen kritériumoknak, így utánuk nem lehet adókedvezményt igénybe venni.

A személyi jövedelemadó kedvezmény megállapítása iránti kérelemhez csatolandó orvos igazolása, - amit a szakorvos által elkészített orvosi dokumentáció alapján a háziorvos állít ki - csak akkor mellőzhető, ha valakinek rokkantsági járadékot állapítottak meg. (igazolás tartalma: kedvezményt igénybevevőszemélyazonosítói, lakóhely, adóazonosító jel, a szakorvosi dokumentáció kiadása dátuma, valamint a szakorvos vagy háziorvos aláírása pecsétje)

Az adókedvezmény tulajdonképpen a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától az állapot fennállása ideje alatt jár, és ha ez már évek óta fennálló állapot, akkor visszamenőleg a fentiek szerint. Az összeg az adott adóév első napján érvényes minimálbér 5 %-áig terjed. 2017-ben a minimálbér 127650 Ft, így az adókedvezmény 6383.-Ft.

Most, a cikk elolvasása után is beadhatja igényét, nem kell várnia az adóbevallásig, vagy bármilyen időpontig, mert az adóelőleg nyilatkozata beadásával is kérheti a kedvezményt, akár év közben is. Visszamenőleges igényérvényesítés esetén a legutolsó önellenőrizhető év a 2008-as. Ezt megelőző éveket már nem lehet önellenőrizni, de 2017-től maximum 2012-ig visszamenőleg lehet beadni az önellenőrzést. Az önellenőrzéshez benyújtandó nyomtatványok a 1253, 1353, 1453, 1553 és a 1653-as számú a személyi jövedelemadó, a járulék, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, az egészségügyi hozzájárulás és a különadó kötelezettségről, mindezek helyesbítéséről, önellenőrzéséről című nyomtatványok. Minden nyomtatvány letölthető a NAV honlapjáról. A keresőbe csak a nyomtatvány számot szükséges beírni és rögtön kiadja a kért nyomtatványt.További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás