Bölcsődei ellátásra vonatkozó szabályok 2018

Fotó: © Lost Albatross / Flickr
Fotó: © Lost Albatross / Flickr
A bölcsődei elhelyezés sarkalatos kérdés lehet egy család életében, főképpen, ha az édesanya minél hamarabb szeretne visszcsöppenni a munka világába. Egy jó és megbízható bölcsőde megtalálása, ami ráadásul közel van az otthonunkhoz is, nagyon nehéz vállalkozás.

A gyed mellett is igénybe vehető a bölcsőde, ami nagy segítség a többgyerekes családoknak, hiszen a gyerek egy éves korától már vissza lehet menni dolgozni és egyúttal igényelni a bölcsődei ellátást is. Bölcsődébe három éves kor alatt járhat a gyermek, kivételes jogszabályban meghatározott esetben akár tovább is.

A bölcsőde különösen fontos azoknak a családoknak, ahol nem csak az apa, de az anyuka is szeretne munkát vállalni, még a gyerek óvodai életkora elérése előtt. A problémát csak az szokta jelenteni, hogy kevés a bölcsőde, és alacsony a férőhelyek száma.

A bölcsődei ellátásért fizetni kell a szülőnek. Azt, hogy mennyit kell fizetni, a fenntartó állapítja meg. Minden év április egyig határozzák meg a bölcsődék, hogy a gyerek étkeztetése, valamint gondozása mennyi térítési díj megfizetését igényli.

A kisgyermekek után, akik okán rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek a családok, vagy tartósan beteg illetve fogyatékos a gyermek, nem kell bölcsődei térítési díjat fizetni. Szintúgy, ahol három vagy több gyermeket nevelnek egy háztartásban.

Bölcsibe három éves kor felett is lehet járni, ha úgy ítélik meg, hogy még nem érett a gyermek az óvodára. Ebben az esetben még a négy éves kor betöltése után is maradhat szeptember 1-ig.

A bölcsődében tartózkodást életkorhoz kötik, vagyis ha a gyerek betölti a 3. évet mondjuk júniusban, akkor azév augusztus 31-ig lesz bölcsis alaphelyzetben, ha nincsenek meg a feltételek a további bölcsődei ellátásra.

Nemcsak a szülő dönthet úgy, hogy a gyerek járjon bölcsibe, hanem a védőnő, vagy az orvos is javasolhatja. A felvételhez kell az orvosi igazolás arról, hogy a gyerek alkalmas arra, hogy bölcsődébe járjon. Az a gyerek, akinek szülője dolgozik és még rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben is részesülnek, mindenképpen előnyt élvez a bölcsődei felvételkor. Nekik helyet kell biztosítani. Egyébként a bölcsődei ellátás jövedelmi viszonytól függetlenül vehető igénybe, de aki például egyedülálló, vagy szociális helyzete miatt nehezen tudja ellátni a kisgyermeket, annak különösen fontos a bölcsődei elhelyezés, és neki előnyben is kell lenniük a többi jelentkezővel szemben.

Bölcsőde nem minden településen van, viszont ha a lakosok száma eléri a tízezret, akkor bölcsődét kell működtetni az adott helységben. A hetes bölcsődékben történő elhelyezést a szociális helyzet alapozza meg. Ahol tehát indokolt a heti max. 120 órás bentlakás, mert a gyerek ellátására otthon nincs lehetőség, vagy szellemi fejlődése a bölcsiben jobban biztosított, azokat hetes bölcsődében helyezik el.

A térítési kedvezményekről, és egyéb jogosultságokról, lehetőségekről a települési önkormányzat szociális osztályán adnak felvilágosítást és segítséget az ügyintézéshez.További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás