Születési anyakönyvi kivonat, igénylése és összege 2019

A születési anyakönyvi kivonatot a gyermek világra jövetelekor állítják ki. A kiállítását követően számtalanszor lehet rá szükség. Fel kell mutatni, ha személyi igazolványt készíttetünk, de házasságkötéskor is kérik tőlünk. A születési anyakönyvi kivonat egyike a legfontosabb személyi okmányoknak. 

Az anyakönyvi kivonatok közül a születési anyakönyvi kivonatot szerezzük meg leghamarabb. Amikor a gyermek megszületik, az az anyakönyvezető fogja kiadni a születési anyakönyvit, amely működési területén a születés megtörténik. A születést a szülész orvos fogja igazolni. Ezt az igazolást akkor is ki kell állítani, ha valaki nem kórházban született. Az adott intézmény, a szülés levezetésére jogosultnál van egy felelős személy, aki az igazolások kiállítására köteles. Az illetékes anyakönyvezető már a kórházban felveszi hozzá az édesanyától a baba szükséges adatait, melyhez be kell vinni a házassági anyakönyvi kivonatot, vagy a teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot, ha a gyermek nem házasságon belül született. Vinni kell az anyának a személyes okmányait is. Az elkészült születési anyakönyvi kivonatért pedig az édesapa mehet be majd pár nap múlva az okmányirodába, ahol soron kívül adják ki a baba születési anykaönyvi kivonatát és lakcím igazolványát is. Az újszülött anyakönyvi kivonatának kiállítása illeték és költségmentes.

Megeshet, hogy az évek alatt elkavarodik, vagy elvész az anyakönyvi kivonatunk, sokszor egy költözés is elég ahhoz, hogy nyoma vesszen. Ha ilyen szerencsétlenül is járunk, meg van a lehetőségünk arra, hogy pótoljuk. Az anyakönyvi hivatalokban, de akár a kormányablakoknál is nyújthatunk be anyakönyvi kivonat kiállítására kérelmet. A kiállítást bármely kormányablaknál kérhetjük.

Mennyi idő múlva kapjuk kézhez a születési anyakönyvi kivonatunkat?

A kiállítás a kérelmezéstől számítva nyolc napon belül megtörténik, és a kiállító elküldi postán az anyakönyvi kivonatot a kérelmezőnek.

Mennyit kell fizetni a születési anyakönyvi kivonatunkért?

2000 forint megfizetése szükséges ahhoz, hogy megkapjuk a kért kivonatot.

A születési anyakönyvi kivonat csak az első kiállításkor ingyenes, vagyis akkor, amikor a gyermek világra jön. Ez igaz a házassági és a halotti anyakönyvi kivonatra is, vagyis, amikor legelőször kiállítják, nem kell érte fizetni.

Hogyan történik az anyakönyvezetés, ha a születés vagy örökbefogadás nem Magyarországon történik?

Ha a gyermek külföldön születik meg, akkor itthon úgy lehet anyakönyveztetni a születést, hogy a hazai anyakönyvezetést végző szervnél, a Budapest Fővárosi Kormányhivatalnál kérjük. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy külföldön be kell fáradnia mindkét szülőnek a konzulátusra, ahol benyújtják a kérelmet, a kapott igazolást, és megfizetik az eljárás díját. A konzul ezután meg fogja keresni a hazai, vagyis a Budapest Fővárosi Kormányhivatalt. Arra számítsunk, hogy az eljárás nem zajlik le egyik napról a másikra. Elképzelhető, hogy hónapokba is telik. A másik dolog pedig, ha a kisbabával haza akarunk jönni, útlevélre lesz szüksége, ami szintén hosszas eljárás. 

Akkor, ha egy házaspár külföldön fogad örökbe, akkor a kiállított külföldi iratot személyesen kell benyújtani itthon, bármelyik anyakönyvvezetőnél. Az eljárást viszont nem csak anyakönyvezető előtt, hanem a hivatásos konzuli tisztviselőnél is el lehet indítani. 

Mi van akkor, ha megváltoznak az adatok?

Ha a személyi adatokban történik változás, azt is anyakönyveztetni kell. Ha pl. megváltozik a családnév, vagy a keresztnév. Akkor is át kell vezetni a változásokat, ha a gyermek neme változik meg vagy a családi jogállása. (úgymint később kiderül, ki az apja a gyereknek. Erre van külön eljárás is, vagyis a családi jogállás rendezése a gyámhivatal által)

 További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás