KRESZ vizsga szabályok 2018

Fotó: © andreboeni / Flickr
Fotó: © andreboeni / Flickr
2015 januárja óta megváltoztak a KRESZ vizsga szabályai. A technikai fejlődéssel együtt a KRESZ vizsgáztatás egész folyamatát át kellett formálni, és a mai helyzetekhez, viszonyokhoz igazítani. A neten számos oldalon találkozhatunk gyakorló feladatokkal, ahol fejleszthetjük KRESZ tudásunkat és így sikeresebben vehetjük majd az akadályokat a KRESZ vizsgán. Olyan oldalakat is találhatunk, amelyekre sem regisztrálnunk, sem fizetnünk nem kell, mégis friss vizsgakérdésekkel tesztelhetjük a tudásunkat és a végén kiértékelést is kapunk. Attól függően, hogy milyen vizsgát szeretnénk letenni, motorkerékpárra, személygépkocsira vagy esetleg teherautóra, annak megfelelően választhatjuk ki a gyakorló kérdéssort is.

 

Mivel 2017-ben megváltoznak a KRESZ szabályai, így a tananyag is módosul a jogosítványt megszerezni kívánók számára. Új közlekedési tábla-fajtákat vezetnek be, és kimondja a jogszabály azt is, hogy rendszám nélkül autózni nem lehet. Bevezetik a környezetvédelmi övezeteket a belvárosokban, ahol ha ilyen táblát helyeznek ki, nem lehet majd behajtani. Megszűnik a 30-as sebességhatár a vasúti átjárókban, így az adott szakaszra érvényes sebességhatárt kell majd betartani.

Az autósokon kívül a motor és segédmotorkerékpárosokra vonatkozó KRESZ szabályok is módosulnak. Új fogalomként kerül a jogszabályba a moped és a quad. A motorosok minden sávban, még a buszsávban is közlekedhetnek a jövőben a rendelet szerint. Sőt azt is kifejezetten tartalmazza a jogszabály, hogy becsatolt bukósisakkal lehet csak közlekedni motoron. 3 és négykerekün csak 17 év feletti személy szállíthat más személyt.

A jogosítvány megszerzésének díja ma már nem kevés összegbe kerül. A jogosítvány megszerzésének az ára több tételből tevődik össze. Egyrészt van a tanfolyamnak díja, ami elméleti és elsősegély tanfolyamból áll (ez összesen kb. 32 ezer forint), azonban nem ez a kettő a legköltségesebb, hanem a gyakorlati órák díja, mert az átlagban 4000 Ft körül mozog. Nyilván találni fogunk ennél olcsóbb tanfolyamot kínáló autósiskolát is, mindenesetre 30 órát kötelezőek vagyunk venni és 580 órát kell levezetni a jogsi megszerzése előtt, ami miatt nagy a valószínűsége, hogy további órákat kell még vennünk a kötelezőkön felül. Az eddig sem kevés költségre még jön a KRESZ vizsga díjai, ami személygépkocsinál a forgalmi vizsgával és az elsősegély vizsgával együtt 22 ezer forint körüli összeg. Ezen túl még fizetnünk kell az orvosi alkalmassági vizsgálatért is, ami 6300 Ft 40 éves korig (60 éves korig 4200, 70 éves korig 2100 és efelett 1100 Ft.)valamint a jogosítvány kiadásának is van illetéke, ami 4000 Ft. Ha így nagyjából összeszámoljuk, olyan közel 200 ezer forint fog kijönni. Nem olcsó a jogosítvány, szóval érdemes elkezdeni gyűjteni rá a pénzt, aztán pedig vigyázni rá, nehogy elvegyék.

A jogosítvány megszerzését már 17 éves kor előtt elkezdhetjük, és a KRESZ vizsgát leghamarabb a 17 éves kor betöltése előtt három hónappal lehet letenni „B „kategóriás jogosítvány esetén. Motorra 24 éves kor előtt nem lehet jogosítványt szerezni és a C-t pedig akkor lehet letenni, ha megvan a B és betöltöttük a 21. életévet.

Mozgóképes feladat is szerepel a vizsgakérdések között, amelyek megválaszolását későbbre is sorolhatjuk, de a válaszhoz megállapított időkeretet nem léphetjük túl, különben megválaszolatlannak lesz nyilvánítva a kérdés.

KRESZ-tanfolyam megkezdésétől 9 hónap áll rendelkezésre arra, hogy az elméleti vizsgát letegyük. 1 éven belül pedig le kell tenni a vizsgát, különben az egész tanfolyamot újra kell kezdeni annak minden költségével együtt.

Még az is nehezíti a vizsgát, hogy már a „B” kategóriás jogosítvány megszerzésénél is figyelik a környezettudatos vezetési stílust, vagyis ahogy sebességet váltunk, illetve fékezünk és gázt adunk, és a fordulatszámot.. stb.

Ha elsőre nem sikerül a vizsga letétele, akkor pótórákat kell venni és újra kifizetni a vizsgadíjakat is.További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás