Iparűzési adó 2018, mértéke

Fotó: © spotreporting / Flickr
Fotó: © spotreporting / Flickr
Az iparűzési adó, mint önkormányzati adó, vagyis helyi adó, helyenként eltérő módon kivetett lehet. A helyi adókról szóló jogszabály legutóbbi módosítása miatt, az önkormányzat dönthet úgy, hogy a háziorvos és védőnő számára adómentességet vagy kedvezményt nyújt.

A központi költségvetésből egyre kevesebb jut az önkormányzatoknak, így tény, hogy nekik saját maguknak kell előteremteni azokat az összegeket, melyek a helyi ügyek intézéséhez elengedhetetlenül fontosak. Ennek egy jól ismert módja az adókivetés, valamint a már meglévő adófajták mértékének növelése. A helyi adók között jelentős szerep jut az iparűzési adónak, amelynek mértéke a 2013-as évtől emelkedett, mégpedig a sávosan progresszív növekvő adóalap miatt.

Az önkormányzatoknak ezen évben is fontos bevételi forrása lesz az iparűzési adó, így annak megfizetése a továbbiakban is terhelni fogja a jogszabályban foglalt adóalanyokat. Mértéke valószínűleg nem változik jelentős mértékben, így a vállalkozásoknak a korábbiakban már megszokott összegeket kell majd fizetniük árbevételük függvényeként. Az esetleges jogszabályváltozásokról a helyileg szokásos kihirdetési módok kapcsán érdemes tájékozódni, hiszen jól tudjuk, az adóemelés bármikor aktuálissá válhat.

500 millió forint árbevételig levonható abból minden olyan tétel, mely a nettó árbevételre csökkentő hatással van. A módosítás az ennél nagyobb árbevételt realizáló vállalkozások esetében mutatkozik meg, mégpedig a következő módon:

  • 500 millió- 20 milliárd forint árbevételig 85 %
  • 20 milliárd-80 milliárd forint árbevételig 75 %
  • 80 milliárd forint felett pedig 70 % vonható le, tehát az ezek fölötti részben árbevétel csökkentő tényezők semmiképpen nem vehetőek figyelembe.

A fenti számokból jól látható, hogy tulajdonképpen az adóalap növekedett, ami gyakorlatilag az adó mértékének növelése nélkül is több fizetési kötelezettséget teremt, jelenleg a nettó árbevétel kettő százaléka a csökkentő tényezők figyelembe vétele után.

Eltérő szabályozás vonatkozik a kisadózók tételes adóját választókra. A  alá bejelentkező vállalkozók tehát többféle lehetőség közül választhatnak az iparűzési adó megfizetésének módját illetően. Ezek a következők:

  • A nettó éves árbevételt csökkentik az Elábé-vel, illetve a közvetített szolgáltatások értékével, és az így megkapott összeget tekintik adóalapnak, mely után a 2 %-ot be kell fizetni.
  • Adóalapként a nettó árbevétel 80 %-át tekintik, erre vonatkozóan fizetik meg az iparűzési adót.
  • Adóalapként 2,5 millió forintot tekintenek.

Legyen szó bármely módszer választásáról, a döntéskor mindenképpen érdemes a vállalkozás egyéni helyzetét szem előtt tartani, hiszen ez fontos szerephez jut az iparűzési adó megfizetésének kapcsán is. Egy jó döntéssel spórolhat is az érintett vállalkozó.



További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás