Idegenforgalmi adó mértéke 2018

Idegenforgalmi adóval akkor találkozunk, ha valahol valamely hazai szállodában, szálláshelyen megszállunk. Az idegenforgalmi adó helyi adó, így azt külön szokták feltüntetni, a szobaáron felül. Éjszakánként és személyenként fizetendő meg. Már szinte minden településen 400 forinton felül van az összege.

Sokszor találkozunk azzal, hogy ha nyaralni vagy üdülni megyünk és valahol szállást foglalunk magunknak, hogy a szobaár mellett még hozzászámolnak némi idegenforgalmi adót is a fizetendő árhoz. De mi az az idegenforgalmi adó, ki és miért fizetteti ezt meg velünk? Van, akinek fizetnie kell idegenforgalmi adót és van, akinek nem.

Az idegenforgalmi adót a magánszemélyek fizetik meg, ha elmennek pl. nyáron nyaralni, vagy télen üdülni, vagy bárhol is vesznek ki szobát. Minden szálláshely, szálloda és panzió felszámolja az adónak ezt a formáját, és külön fel is tünteti a számlánkon. A szálláshelyek honlapján is külön fizetendő tételként jelenítik meg az összeget, amit mindenkinek minden éjszaka után felszámítanak. Az összege változhat, mert a törvény, a helyi adókról szóló jogszabály csak a maximumát határozza meg, illetve a számításának módját.

Az idegenforgalmi adó is egy helyi adó, vagyis az önkormányzat veti ki, ezért kötelesek a szálláshelyek azt beszedni, mert tőlük fogja követelni az adóhatóság. Nem tekinthetnek el az adó eme formájától, viszont nem is egy nagy tételről van szó, csupán pár száz forintnyi összegről beszélünk. Az biztos, hogy ha két hetet is maradunk a szálláshelyen, akkor már többezer forint lesz az idegenforgalmi adó mértéke, mert míg a szállásért szobaárat fizetünk az esetek többségében, addig az idegenforgalmi adót személyenként és éjszakánként kell megfizetni.

Aki nem töltötte be a nagykorúságot, vagyis a 18. évét, annak nem kell fizetnie idegenforgalmi adót, de a szociális intézményben fekvőnek sem többek között.

Az idegenforgalmi adó mértékét az Önkormányzatok:

  • a szállásdíj legfeljebb 4%-ában, vagy
  • éjszakánként és személyenként fix összeget határozzák meg. Ennek maximuma 300 Ft volt a törvény hatálybalépésekor. Ehhez hozzá kell adni a 2003-tól az adóévet megelőző második évig összesített infláció mértékét.

Ezért 2018-ban az idegenforgalmi adó maximális értéke 506 Ft/fő/éjszaka lehet, ha fix összegben állapítják meg a fizetendő adót.

Azokon a településeken, ahol korábban a maximális értékhez képest alacsonyabb összegben állapítottak meg az adót, a képviselőtestület akár nagyobb arányú adónövekedést is megállapíthat a maximum értéken belül. 

 

Minden szálláshely a szállásról való eltávozáskor kiszámlázza a szobadíjakat és vele együtt az idegenforgalmi adót is. ha az idegenforgalmi adót esetleg nem szedte be a vendégektől a szálláshely üzemeltető, attól függetlenül neki az be kell majd fizetnie az adóhatóságnak, ezért is nem tekintenek el ettől.

A szálláshelyek az önkormányzatok honlapján találnak nyomtatványt arra, amin be tudják vallani, hogy melyik adóévben, mennyi idegenforgalmi adót sikerült beszedniük. Darabszám szerint kell megadni, hogy milyen jogcímen mennyi éjszakát töltöttek a vendégek. Pl. hány 18 év alatti volt, vagy a településen lakóhellyel rendelkező hány megszálló vendég hány fő volt. Ezzel összefüggésben több nyomtatvány is található a honlapokon, melyeket mind be kell nyújtani az adóhivatalhoz.

Az önkormányzati adóhatóság ellenőrzi, hogy a szállást kínáló helyek rendesen szedik e be az idegenforgalmi adót.További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás