GYES (GYESE) igénylése, összege, kinek jár 2018-ban?

Fotó: © donnierayjones / Flickr
Fotó: © donnierayjones / Flickr
GYES-ből GYESE

A GYES 2016-tól GYESE névre változott a jogszabályban. A teljes elnevezése gyermekgondozást segítő ellátás. Feltételei nem változtak a gyes-hez képest. Akik részére a GYES-t kezdték el folyósítani, azoknak az ellátás szempontjából változatlanul folyósítják az összeget. A GYESE továbbra is a nyugdíjminimummal egyenlő összeg, de bruttóban és járulékot is vonnak belőle.

GYESE melletti munkavégzés is megváltozott. A gyermek fél éves kora alatt nem lehet dolgozni. Korábban egy év volt megkötés, ma már fél évet kell várnia a kismamának arra, hogy elmehessen dolgozni. A gyermek fél éves kora után viszont időkorlát nélkül lehet dolgozni és betenni a gyermeket bölcsibe vagy napközibe. Ha viszont a nagymama veszi fel pl. a GYESE-t, akkor csak a gyerek 3 éves kora után dolgozhat és csak heti 30 órát.

Felveheti a szülő és a nagyszülők is, persze egyszerre csak egy személynek jár a GYESE. A nagyszülőnek csak a gyerek 1 éves korától jár a GYESE és akkor, ha a gyereket a szülők és a gyermek otthonában gondozza, valamint, ha nincs másik gyermek, aki után GYESE-t folyósítanak. A szülőnek kell megadnia a hozzájárulását ahhoz, hogy a nagyszülő felvehesse a GYESE-t, és így vissza is vonhatja, akkor a bejelentést követő hónap utolsó napjával szüntetik meg a GYESE folyósítását a nagyszülő részére.

Ha az anya pl. gyermekápolási táppénzre megy, az nem akadálya annak, hogy a GYESE közben meg a nagyszülő részére van megállapítva.

A gyermek három éves korának betöltéséig jár, ez most sem változott. Ha munkaviszonya van a szülőnek, akkor onnantól jár a GYESE a gyermek három éves koráig, amikor a GYED lejár. Ha ikergyermekek, akkor a tankötelessé válás évéig, ha a gyermek tartósan beteg, akkor 10 éves korig jár.

A GYESE egyszerre csak egy szülőnek vagy nagyszülőnek folyósítható, és csak legfeljebb két gyermek után, ha 2015.01.01. után született a második gyerek. Ha tehát az apa felvette az első után a GYESE-t, akkor a második gyerek után is neki jár csak a GYESE.

A GYESE összege továbbra is változatlanul az öregségi nyugdíjminimum, ami 2018-ban is maradt 28500 Ft. Az összeg nagyon alacsony, és még nyugdíjjárulékot is vonnak belőle, ezért nettó 26500 Ft. Szolgálati időnek számít a nyugdíj szempontjából, úgyhogy legalább ez kompenzálja valamelyest az alacsony összeget.

Korábban szinte valamennyi szociális alapon nyújtott ellátást az Államkincstárnál kellett intézni. Mivel majdnem minden hivatalt beintegráltak a Kormányhivatalok alá, ezért mostmár a Kormányhivatalban, járási hivatalban és a településeken is intézhető, de ügyfélkapun keresztül is beadhatjuk az igényt, ha van ügyfélkapu kódunk.

Méltányossági alapon is van lehetőség igénybe venni a GYESE-t. A méltányossági kérelmek elbírálása körében a családtámogatási ügyekben eljáró hatóság vezetője jogosult dönteni. A feltételei speciálisabbak. Akkor jár például, ha a szülők a gyerek nevelésében akadályoztatva vannak több mint három hónapot, vagy meg lehet hosszabbítani az ellátást az általános iskola kezdetéig, de max. a 8. év betöltéséig, ha a gyerek betegsége miatt nem lehet napközibe járatni.További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás