Egyszeri anyasági támogatás 2018 - összege, feltételei

Fotó: © phalinn / Flickr
Fotó: © phalinn / Flickr
Az anyasági támogatás nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 225%-át. Négy alkalommal kell megjelenni a terhesgondozáson, és a szülés után fél éven belül be kell nyújtani az igényt a Kormányhivatalhoz.

A gyermekvállalás nem csak örömteli esemény, de tény, hogy számos anyagi vonzattal is jár. A szociális ellátórendszer azonban fel van készülve arra, hogy a kismamákat támogassa a szülést követő időszakban, s ennek egyik eleme az egyszeri anyasági támogatás. Nem csak az alanyi jogon járó gyermekgondozási segélyre, a két év munkaviszonyt megkövetelő terhességi-gyermekágyi segélyre, és a gyermekgondozási díjra érdemes tehát odafigyelni, hanem arra az egyszeri támogatásra is, melynek összege a mindenkor érvényben lévő öregségi nyugdíj 225 %-a, vagyis 64 125 Forint lesz. Azok az édesanyák, akik ikergyermekeknek adtak életet, ennél magasabb összegre, az öregségi nyugdíj 300 %-ára, 85 500 Forintra számíthatnak gyermekenként.

Lássuk most, hogy kik jogosultak egyszeri anyasági támogatásra! Jár tehát az összeg a szülést követő hat hónapon belül igényelve, ha:

 • A kismama minimum négy alkalommal megjelent terhesgondozáson a várandósság ideje alatt. Ez a szám koraszülés esetén minimum egy alkalom kell, hogy legyen.
 • Igényelheti az örökbefogadó szülő, ha az örökbefogadás tényéről a szülést követő hat hónapon belül jogerősen döntés született.
 • Jogosult a gyám, ha a gyermek hat hónapon belül gondozásába kerül a jogerős határozat szerint.
 • Továbbá a halva született baba esetében is igényelhető az összeg.

Az előzőekkel összefüggésben tehát nem jár az egyszeri anyasági támogatás:

 • Annak a szülőnek,aki még a születést megelőzően a megfelelő jogi formában hozzájárult a születendő gyermek örökbefogadásához.
 • Ha a gyermek gyámhatósági határozat alapján gyermekvédelmi gondoskodásban részesül.

Viszont abban az esetben, ha az örökbefogadást még a szülés után hat hónapon belül visszavonták, vagy az említett gyermekvédelmi gondoskodás megszűnik, és újra az édesanya gondoskodik a gyermekről, akkor igényelhető az egyszeri anyasági támogatás, természetesen csak az előírt hat hónapos intervallumon belül.

Az igénylés menete

A lakóhely szerint illetékes Magyar Államkincstár megyei igazgatóságánál lehetséges igényelni a támogatást a Kérelem anyasági támogatás megállapítására című formanyomtatvánnyal.

Szükség lesz a következő dokumentumokra, igazolásokra:

 • Maga a kitöltött nyomtatvány
 • Az édesanya személyazonosító igazolványa, lakcímnyilvántartó kártyája, adóazonosító kártyája, valamint TAJ kártyája
 • A gyermek/gyermekek születési anyakönyvi kivonatának másolata
 • A gyermek/gyermekek TAJ-kártyája
 • A terhesgondozáson való részvételről orvosi igazolás

Rendkívül fontos, hogy az igénylésre a szülést követő hat hónapon belül van csak lehetőség!

A magyar népesség köztudottan fogy, éppen ezért a kormány kiemelt hangsúlyt fektet a családvédelmi támogatásokra, és azok összegének lehetőség szerinti emelésére. Nem csak a nyugdíjrendszer alakulása miatt fontos, hogy megálljon a népesség fogyása, hanem egyéb demográfiai folyamatok okánál fogva is, s mai gazdasági helyzetünkben ennek egyik lehetséges módja a gyermekvállalás kormányzati eszközökkel történő ösztönzése. Azok számára, akik 2017-ben szülnek, vagy a gyermekvállalást akkorra tervezik, mindenképpen ajánlottak a szükséges dokumentum beszerzése és megfelelő kitöltése, mellékletek csatolása.További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás