Szigorodtak a gombagyűjtés szabályai, sokba kerülhet a gombagyűjtés, ha nem vagyunk kellően körültekintőek. A gombaszedés nem csak a mérges gombafajok miatt lehet veszélyes, hanem az eszmei értéke miatt is.
Több mint 4000 kalaposgomba-faj létezik, de közülük csupán több száz az ehető, az erősebben mérgezőké pedig egy-két tucat.
Kevesen tudják azt, de egyes gombák kifejezetten ritkák és sok esetben védettek. A védettség azt jelenti, hogy azt leszedni tilos, termőhelyükön kell hagyjuk.
Magyarországon kiemelten védett 58 gombafaj és 17 zuzmófaj.
A fenti linken felsorolt gombafajok természeti értéke 5 és 10 ezer forint között van, és ha szedésük során természetvédelmi őrrel akadunk össze, borsos árat fizethetünk értük.
Nem csak a gombafajták védettsége lényeges, hanem hogy hol termett, hiszen, ha védett természeti területen található, akkor ott ráadásul csak a természetvédelmi hatóság engedélyével folytatható gyűjtés vagy más hasonló tevékenység függetlenül, hogy az adott gombafajta nem védett történetesen.
A védett fajok megóvásán kívül más szabályok is vonatkoznak a gombák gyűjtésére, melyek az alábbiak a hatályos jogszabályok szerint:
- személyenként naponta 2 kilogramm gyűjthető be,
- magánterületen való gyűjtögetés esetén engedély szükséges a tulajdonostól a gombaszedéshez
- ha saját fogyasztásra szedtük, ha árusításra, előbb mindenképp egy erre kiképzett gombaszakértővel kell bevizsgáltatni a gombát, hiszen vadon termett gombát étkezési céllal forgalomba hozni vagy feldolgozni csak gomba szakellenőri minősítést követően lehet.
- Vadon termő gyűjtött gombát átvenni valamint felhasználni csak gombavizsgálati igazolással és termékkísérő dokumentummal szabad, mely a gomba egyéb adatait tartalmazza.
- Gombaminősítést csak a nyilvántartott és a Nébih honlapján szereplő gombaszakellenőr végezhet, mely itt található.
(A gombaszakellenőr a lakossági gombaminősítésről nyilvántartást vezet, amit az utolsó bejegyzés időpontjától számított két évig meg kell őrizzen.)
Az adott gombatétel dokumentumait a felhasználást követő egy hónapig meg kell őrizni.
Kereskedőkre vonatkozó szabályok:
- Az áru címkéjén a gyűjtő vagy forgalmazó neve, címe, valamint a termék származási helye is kell hogy szerepeljen.
- A kereskedők csak úgy árusíthatják a szedett gombát, ha a szakértő által kiadott gombaminősítési igazolást a gombatétel mellett jól látható módon elhelyezik.
- Az igazolás csak az adott árusítási helyen, a kiállítás napján használható fel, és az árusítás befejezése után le kell adni a gombaszakellenőrnek, mely kiállította azt.
Leggyakoribb ehető és a hozzá hasonló mérgező gombafajok képekkel ezen a linken tekinthető meg.
A fejenkénti két kilogrammnyi gyűjtés nem csak a gombákra vonatkozik, hanem a termés, gyümölcs, egyéb növényekre is. ha nagyobb mennyiséget kívánunk gyűjteni belőlük, akkor az erdőgazdálkodó engedélyét szükséges beszereznünk.
Vélemény, hozzászólás?