Egészségbiztosítás 2018, fogalma és fizetése

Mindenkinek kötelező az egészségbiztosítás. Aki munkaviszonyban áll, annak vonják a bruttó béréből az egészségbiztosítási járulékot, aki munkanélküli annak az álláskeresési járadékából vonják, míg vannak szociális alapon egészségbiztosításhoz jutó személyek, és sajnos van. akinek saját magának kell fizetnie az egészségbiztosítását. Az egészségbiztosítási járulék évről évre növekszik és havonta kell leróni. Aki ennek nem tesz eleget, súlyos pénzekre számíthat. egyrészt az adóhivatal hajtja be rajta a hátralékot, továbbá, ha nincsen tb-je, akkor minden egyes ellátásért fizetnie kell és nem is keveset. Míg egészségbiztosítással hozzájut nem csak az alapvető egészségügyi ellátásokhoz, de még egy esetleges műtét sem kerül külön pénzbe, addig ha nincs biztosításunk, ezek az ellátások rengeteg forintunkba kerülhet. Az ellátások ellenértékét ilyenkor ki is számlázza az egészségügyi szolgáltató, és adók módjára be is hajtják. Ilyen esetekben egy egyszerűbb beavatkozás is százezrekbe kerülhet az egészségbiztosírás nélküli személyeknek.

Egyszóval mindenkinek fizetnie kell a havi többezer forintos Tb-t.

Ma még nincs arra lehetőség, hogy mentesülhessünk az egészségbiztosítási járulék megfizetése alól, hanem csak és kizárólag egymás mellett, párhuzamos fizetésre van lehetőség. Vagyis megfizetjük a havi (2017-ben 7110 Forint, 2018-ban 8300 Forint) és nem tudjuk kiváltani a Tb-t magán egészségbiztosítás fizetésével. Mivel minden szakrendelésre körzeti orvosi beutalóval lehet csak menni, ezért is szükséges többek között a Tb fizetése. Sokka életszerűbb és gyakorlatiasabb lenne, ha kiválthatnánk az állami tb-t azzal, hogy magunk választott egészségbiztosítóval szerződünk le és annak fizetjük az egészségbiztosításunkat, vagyis választhatunk az ellátások között. Sokan választanák ugyanis a rugalmasabb, várakozás nélküli egészségbiztosításokat.

Hányszor hallottuk azt ugyanis, hogy egy egy komolyabb, életveszélyes megbetegedés esetén is nem hogy több hétre, de több hónapra kapunk csak időpontot. Ez egyszerűen fenntarthatatlan. Sajnos egyre több a rákos megbetegedés, melyek esetében a szakrendelések várólistái hónapokra előre be vannak telve. Ez egy jól működő egészségügyi rendszerben elképzelhetetlen lenne, de egy jól szervezett társadalomban, ahol az adófizetők pénzét arra költik, amire kell, elő sem fordulhatna.

Mindenki ismeri a mondást, akinek nincs ideje az egészségére, majd lesz ideje a betegségre. Ez sajnos nagyon találó mondás, hiszen a legfontosabb a megelőzés és tenni azért, hogy ne legyen szükségünk egészségügyi ellátásra. Mégis a legnagyobb igyekezetünk ellenére is vannak olyan szörnyű betegségek, melyek ellen tehetetlenek vagyunk.

Számtalan biztosító cég foglalkozik egészségbiztosítással.

Az Union Privát Med, a Generali Egészségprogram, és az UniqaMediqatöbbféle egészségbiztosítási szolgáltatást nyújt az igényeknek megfelelően. A biztosítók telefonon is nyújtanak segítséget, ha vészhelyzet van, de a legfontosabb, hogy a drága vizsgálatokat is el tudjuk végeztetni, mint a PET, a CT vagy az MRI, melyekre a kórházakban hosszú előjegyzések vannak és várakozási idők. Ezeken túl műtétek és sürgősségi ellátások is részét képezik ennek az egészségbiztosításnak. Minden biztosító meghatározza azt a keretet, melyen belül egészségügyi szolgáltatást nyújt és azt fedezi az általunk választott csomag után fizetett havidíj.

Minden egészségügyi biztosításnak más a profilja, ezért igényeinek megfelelően választhatunk. Van, ahol évente szűrővizsgálatokat végeznek, máshol ez nem történik automatikusan. Tulajdonképpen az egészségbiztosításunkat is azon az alapon kell kiválasztanunk, mint ahogyan egy utazás előtt kiválasztjuk az utasbiztosításunkat.

Mivel mindenkinek más a fontos, és máshová utazik, pl. tengerpart vagy hegyvidék, ennek megfelelően más és más az igény. Van, akinek a szűrővizsgálatok, míg másoknak a meglévő betegségének kezelésére alkalmas vizsgálatok elvégeztetése, megint másnak egy esetleges műtéti beavatkozás fedezése. Van egészségbiztosítás, mely a természetgyógyászati kezelést, vagy a fogászati beavatkozást is magában foglalja.

Egészségbiztosítás megkötésére a család minden tagja részére lehetőség van, így az egész család biztonságban érezheti magát. A biztosítók ajánlatai az életkor függvényében változik, így minél idősebb valaki, annál magasabb díjra kell számítani, hiszen a biztosítók számára is kockázatosabb egy idősebb ember, mint egy gyermek, nagyobb a valószínűsége az egészségbiztosítási szolgáltatások felhasználására idősebb korban.További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás