Mennyi jár lopásért?

Egyik leggyakoribb bűncselekmény, illetve szabálysértési típus a lopás. Vannak területek, ahol inkább elszaporodott, míg másutt kevésbé tapasztalható. Sokan nem is tudják mikor követ el valaki lopást, ezért jellemző például az olyan feljelentés, amikor a válás közepén álló pár egyike feljelenti a másikat lopás miatt. Az, hogy mennyit kaphat valaki lopásért, számos momentumtól függ, de azért megpróbáljuk felvázolni a leggyakoribb eseteket.

Először tisztázzuk, mi a lopás büntető törvénykönyvi fogalma: aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa. Vagyis másé kell, hogy legyen az a dolog, és értéke kell, hogy legyen annak a dolognak, valamint szándékosnak kell lennie a cselekménynek. Ha véletlenül elvisz valaki valamit, az nem lopás. Az sem, ha házastárs mondja azt, hogy a másik ellopott tőle valamit, hiszen vagyonközösség áll fenn a házastársak között, míg el nem válnak, ami azt jelenti, hogy mindenük közös, ellopni nem tudnak egymástól semmit.

A lopásért kapható büntetés függ attól, hogy mekkora értékben lopott valaki, és attól is, hogy milyen módon lopott el valamit, de attól is, hogy ahol történt a cselekmény, ott mennyire elszaporodott ez a fajta bűncselekmény. Ahol sok lopás van, ott igyekeznek visszaszorítani, így feltehetően több büntetést fognak kiszabni.

Ha valaki 50 ezernél olcsóbb dolgot lop, az csak szabálysértés, így a büntetés is kisebb, mert a szabálysértési törvény alacsonyabb büntetéseket rendel, mint a Büntető Törvénykönyv.

Akkor lesz magasabb a büntetés, ha valaki nagyobb értékűt lop, vagy pedig súlyosabban megítélendő módon lopja el a dolgot. Ilyen súlyosan megítélendő mód a bűnszövetség (ha legalább ketten odáig eljutnak, hogy elhatározzák, hogy lopni fognak és meg is kísérlik), vagy az üzletszerűség (ha többször lop valaki ezért, hogy ezzel pénzt szerezzen), dolog elleni erőszakkal való elkövetés ( az is annek minősül, ha valaki egy kiláncolt biciklit lop el, vagy leszedi valamiről a lakatot, hogy el tudja lopni, de ilyen, ha valaki a boltban leszedi a riasztót a tárgyról, hogy el tudja lopni azt). De nagyobb lesz a büntetése egy zsebtolvajnak, vagy aki lopott kulccsal megy be valahová lopási céllal…stb.

A Büntető törvénykönyvben megfogalmazott lopás bűncselekményért szabadsagvesztés jár.

A lopás lehet vétség vagy bűntett, ez már tényleg az értékhatártól függ.

A kisebb érték 50 és 500 ezer közötti, a nagyobb érték 500 ezer és 5 millió, a jelentős érték 5 millió és 50 millió közötti, míg a különösen nagy értékű lopás 50 milliótól 500 millióig terjed, és a különösen jelentős értékre elkövetett lopás már 500 millió feletti értékű lopást jelent.

Egy olyan lopásért, ami mondjuk egy egymilliós mezőgazdasági gépre lett elkövetve, ami nagyobb értéket jelent, már 3 évet is lehet kapni, de ha többen vannak a lopáskor, vagy üzletszerűen követik el, esetleg dolog elleni erőszakkal, akkor már 5 év szabadsagvesztés is kiszabható érte.

A súlyosbító körülményeknek hosszú a listája. Ilyen a fentieken kívül, ha valaki egy helyiségbe úgy megy be lopni, hogy valakit megtéveszt, hogy bejuthasson, vagy a jogellenes fakivágás útján történő falopás is súlyosabban minősül. A védett kulturális javak lopása, vagy templomból vallási tárgy lopás, továbbá temetőből lopás is súlyosabban bírálandó dolgok.

Ha pl. valaki mondjuk ellop egy 100 ezer értékű aranygyűrűt, akkor többet kaphat, mint aki 100 ezerért lop egy kabátot, mivel a nemesfémlopás is súlyosbító körülmény.

Az, hogy valaki elkövet egy ilyen cselekményt, mennyit kaphat érte, számtalan dologtól függhet még. Nehéz lenne konkrétan megválaszolni a kérdést, mert nem is lehet. Mindig az adott személyt, és az általa elkövetett cselekményt kell megvizsgálni, mert nem csak súlyosbító, hanem enyhítő körülmények is vannak. Pl. a megbánás, vagy az együttműködés enyhítheti a büntetést, sőt az is, ha valaki csak először követ el ilyen bűncselekményt, vagy ha fiatalkorú. Ezek mind-mind enyhíthetik a bíróságok által kiszabandó büntetéseket.További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás