CSOK legfrissebb szabályai 2016 február. Használt lakásra? Lakás bővítésre?

2016. február 11-től hatályba lépett a két új Családok Otthonteremtési Kedvezményéről szóló jogszabály. A 16/2016. (II.10.) kormányrendelet, mely az új lakás építése és vásárlásával kapcsolatosan szabályozza a CSOK-ot, míg a 17/2016. (II.10.) Kormányrendelet a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményt rendezi. A két jogszabály 2016. február 11-től hatályos.

A rendelet 2016. február 11 óta hatályos, ami a folyamatban lévő, vagyis még el nem bírált kérelmeket úgy érinti, hogy a 2016. január 1-én vagy követően, de az új rendeletek hatálybalépésénél korábban benyújtott, lakáscélú támogatások iránti kérelmekre akkor kell alkalmazni az új rendeleteket, ha azok kedvezőbb szabályokat fogalmaznak meg az igénylőre, mint a korábbi jogszabály.

Abban nem változott a CSOK, hogy továbbra is azok vehetik fel, amely pár egyiktagja legalább 40 alatti, és az sem változott, hogy vállalt és örökbefogadott gyermek(ek) után is jár, sőt a vállalási idő is maradt (egy gyerek- 4 év; 2 gyerek- 8 év; 3 vagy több gyerek -10 év). (Ha 10 millió a támogatási összeg, akkor ha négy gyereket vállalnak is, 10 év a vállalási idő)

Nem lehet már gátja az új lakás vásárlásnak, ha már van lakás, és nem kell a meglévő lakást eladni, és azt is belerakni a „csokos” lakásba. Az igénylő párnak teljes tulajdonjoggal kell rendelkezniük a támogatással vásárolt lakásban, másnak nem lehet tulajdonrésze benne, csak az igénylőknek.

A10 milliós támogatás akkor is igényelhető, ha hitelhez nem jut az igénylő, mert BAR listás. (vagyis KHR mostmár) Az új lakásra igényelhető pénzösszeget a közmunkások nem igényelhetik az új rendelet szerint sem, viszont maradt számukra a használt lakás vétel.

Akik nappalin tanulnak felsőoktatásban, jogosultak az új lakásra járó CSOK-ra is.

A 10 millióhoz minimum 2 év, míg az új lakások után igényelt kisebb támogatásokhoz 180 napbiztosítotti jogviszonyra van szükség legalább, és legfeljebb30 napos lehet a megszakítás.(A korábbi szabályozásban 15 nap megszakítás volt lehetséges)

A kormány az újonnan bevezetett szabályokkal eltörölte a négyzetméterár-plafonokat (csak négyzetméter minimumok maradtak) és csupán egy általános maximális értékhatárt határozott meg a használt lakásoknál, ami 35 millió forint, de az ország minden területén.

A támogatási összegek új lakásnál: egy gyermeknél 600 ezer, kettőnél 2 millió 600 ezer, míg három vagy több gyermeknél 10 millió forint. A használt lakásoknál a támogatás: egy gyermekre 600 ezer, két gyermekre 1 millió 430 ezer, háromnál 2 millió 200 ezer, háromnál több gyereknél 2 millió 750 ezer forint a vissza nem térítendő támogatás.

Új ingatlanoknál az áfa-visszaigénylés lehetőségénél már nincsen olyan korlátozás, hogy nem lehet ingatlana annak, aki áfa-visszaigénylési igényt nyújt be. A kedvezményes, kamattámogatott hitelnél megszűnt a 30 millió forintos felső értékhatár is.

A korábbi szigorú, a komfortosságra vonatkozó szabályok is enyhültek. A jogszabály próbált „idomulni” az országban fennálló valódi helyzetekhez, hiszen, ahol nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, ott elegendő, ha a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van. De a szennyvízelvezetésénél is elfogadható más módozat is, ha nincs a településen közműves szennyvízelvezetés, például időszakos tárolás egyedi zárt szennyvíztárolóban.

A külterületeken, tanya besorolásban lévő ingatlanok esetében is igénybe vehető a továbbiakban is a CSOK. Itt említendő meg, hogy atetőtér-beépítésre vagy emelet-ráépítésre is igényelhető az új lakásra járó CSOK, de csak akkor, ha két külön albetét jön ezzel létre, vagyis külön bejárat stb.

A CSOK –kal azok is élhetnek, akik már igényeltek korábban, vagy még a szocpolt igényelték meg. Az ő esetükben a korábban igényelt, felvett összeg, és a CSOK különbözetét igényelhetik. Pl., ha a két gyerekes pár már vett fel szocpolt, mondjuk 800 ezret, de nem akarnak több gyereket, akkor igényelhetnek még 1 millió 800 ezret új lakásra. Ha vállalnak még egy gyereket, akkor meg 9 millió 200 ezret igényelhetnek.

A korábbi szabályozást szigorították a CSOK visszafizetése tekintetében. A régi szabály a támogatás visszafizetése alól mentességeket fogalmazott meg, de azok az új rendeletben már csak különös méltánylást érdemlő körülmények, amik a támogatás és a kamatfizetési kötelezettség teljesítésének elhalasztására adnak lehetőséget.(csak egy lombikprogramban kell részt venni, nem többször). De a különös méltánylást érdemlő körülményekre tekintettel a támogatott személy halasztott teljesítés, mérséklés vagy elengedés iránt kérelemmel fordulhat a Kormányhivatalhoz, ahol méltányossági eljárást indítanak. Viszont a jogszabály kimondja, hogy fizetési kötelezettség teljesítésre legfeljebb öt évre fizetési halasztást engedélyezhet. Vagyis csak halasztást? 

A támogatás összege mostmár nem négyzetméter alapú, sokban egyszerűsödött.

Egy gyereknél 600 ezer, ha új, ha használt lakásról van szó. Két gyereknél az új lakás 2,6 millió, használtnál 1 millió 430 ezer. Három gyereknél 10 millió az új lakásra, 2,2 millió a használtra, háromnál több gyerekre 10 millió az új, míg használtra 2 millió 750 ezer. 

Új lakások esetén a 30 millió fölöttiekre is igényelhető a 3%-ot meg nem haladó kedvezményes kamatú hitel. A használt lakásoknál 35 milliónál nem lehet értékesebb, plusz nem haladhatja meg a bank által megállapított forgalmi érték 120 %-át.

Azon a szabályon is lazítottak, hogy a CSOKos lakásban kellene élni 10 évig még a gyermekeknek is, hiszen mi van, ha kollégiumba kell mennie a gyereknek.

Ha élettársak nevelik közösen a saját gyerekeiket, akkor külön járhat a CSOK. Ha a nőnek kettő, a férfinak 1 gyereke van és élettársak, akkor a nőnek a két gyerekután, míg a férfinak egy gyerek után jár a kedvezmény, és a két gyerek után járót vehetik igénybe, mert az a magasabb. Minden más variáció esetén (egyik gyerek közös a másik nem, vagy mindkét gyerek az egyik félé…stb.) az általános szabályok az irányadóak. 

Átvihető a támogatás másik lakásra a 10 év alatt is, ha kincstári letéti számlára kerül elhelyezésre a pénz, és 3 éven belül vagy megépíteni kell az új lakást, vagy 1 éven belül venni kell másikat, ez a feltétel. Ha használt lakásra lett igényelve a CSOK, akkor 5 évet kell várni, míg átvihető másik lakásra. Ebben az esetben sem lehet kibújni a szabály alól, hogy közeli hozzátartozó nem lehet az eladó és a vevő. 

A négyzetméter szabály is változott és egységes a használt és az új lakásra is. Egy gyermeknél minimum 40 nm a lakás, 70 nm a ház. Két gyermeknél minimum 50 nm a lakás és 80 nm a ház. Három gyermek esetében továbbra is 60 nm a minimum lakásra és 90 a házra. 

Pontosították az új rendeletben a bekerülési költség fogalmát, vagyis, hogy mire használható a CSOK: telekre nem, viszont melléképületre is, garázsra, vagy közművesítésre, járda építésre, műszaki tervezésre, engedélyeztetésre, kerítés építésre és bontásra is többek között.További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás