Családi adókedvezmény 2018 - összege

Fotó: © ironypoisoning / Flickr
Fotó: © ironypoisoning / Flickr
A családi adókedvezmény sokat lendít a családi kasszán. A családi adókedvezmény szempontjából legalább három gyerek esetében járhatunk a legjobban. A megváltozott személyi jövedelemadó törvény ezen rendelkezései is a szja mértéke mellett. Szabályai a következők szerint fognak alakulni, és érinti az adót és járulékokat is. A törvényi módosítások hatására több pénz maradhatott eddig is a családok pénztárcájában.

A bérek alakulásában, adózás és járulékfizetés terén egyik nagy változás volt az elmúlt évben, a családi adókedvezmény, amit a kormány kiterjesztett akként, hogy azt már nem csak az szja-val szemben, de a 10 százalékos nyugdíj, valamint a 7 százalékos egészségbiztosítási járulékkal szemben is érvényesíthető. Mindez azonban csak a három vagy ennél több gyerekes családokat érintette.

A családi adókedvezmény az elmúlt években esett át komoly változásokon. A személyi jövedelemadó törvényben részletesen szabályozzák, hogy kik jogosultak az adókedvezményre és milyen mértékig.

Az adókedvezmény akettő vagy többgyerekes, de az egy gyerekes családokat is érintheti

A kedvezményt havonta kell figyelembe venni, ami szerint egy eltartott esetén 66 670 forint, míg a két eltartott után 2017-ben járó adókedvezmény 100.000.-Ft, a 2018-ban járó családi adókedvezmény mértéke már 116.670.-Ft, míg a 2019-es évben adott adókedvezmény 133.330.-Ft lesz.

Ha valakinek három vagy annál több eltartottról kell gondoskodnia, akkor összesen 220 000 forint az adókedvezmény.Természetesen a családi adókedvezmény csak azon gyermekek után jár, akik után családi pótlékot kapnak. A családi adókedvezmények mértékei tehát idén nem változtak.

Ha pl. a gyermeket a két szülő bírói döntés alapján felváltva nevelik, akkor a családi adókedvezményt egymás között fele fele arányban oszthatják meg.

Az szja-n túl még a nyugdíj és az egészségbiztosítási járulékra is kiterjeszthető a kedvezményt, továbbá, ha még ezen felül is úgymond „bent maradna” az államkasszában a kedvezményükből, a házastárs adójára is átvihetik, így a fennmaradó adókedvezmény az ő adójából lesz levonva mindaddig, amíg ki nem merítik a kedvezményt a jogszabályban meghatározott mérték erejéig.

Ahhoz, hogy érvényesítésre kerüljön a családi adókedvezményünk, az adóbevallásban kell erről nyilatkozni. Ha a munkáltató készíti el az adóbevallást, akkor a munkáltatónknál kell megtenni ezt a nyilatkozatot.

Ahhoz, hogy egy háromgyerekes család például havonta érvényesíteni tudja a teljes családi adókedvezményt, havonta 309 375 forint összevont adóalapba tartozó jövedelemmel kell, hogy rendelkezzen. 

2016-tól nem kell igényelni adóazonosítót a gyermekeknek ahhoz, hogy utánuk igénybe vehető legyen a családi adókedvezmény.

A NAV honlapján letölthető az adóelőleg-nyilatkozat a családi kedvezmény (és járulékkedvezmény) érvényesítésérőlelnevezésű nyilatkozat nyomtatvány.

2017. január 1-től hatályos rendelkezés megváltoztatta az Eltartottak fogalmát, vagyis, hogy mi tartozik ebbe a kategóriába. Eszerint az eltartott fogalmába tartozik továbbra is a kedvezményezett eltartott, valamint az, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint a családi pótlék összegének megállapítása szempontjából figyelembe vehető vagy figyelembe vehető lenne, akkor is, ha a kedvezményezett eltartott után nem családi pótlékot állapítanak meg, családi pótlékot nem állapítanak meg, vagy a családi pótlék összegét a gyermekek száma nem befolyásolja.További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás