Utazási kedvezmény 2017 - nyugdíjasoknak

Fotó: © detatchment 2703 / Flickr
Fotó: © detatchment 2703 / Flickr
Változatlanul 100% -os mértékig mentesek a 65 év felettiek az utazási költségek alól mind a helyi, mind a távolsági közlekedés területén. Tizennégy év alatt 50%-os kedvezmény jár a diákoknak távolsági közlekedésre, ha más településen lakik, mint ahol az oktatási intézmény van.

A korábbiakban, elsősorban a 2012-es év folyamán többször is szóba került az utazási kedvezmények körének jelentős szűkítése, ám amennyire akkoriban az érintett rétegek tartottak ettől, annyira hallgatott a kormány utána a témával kapcsolatban. A jelenlegi állás szerint a beharangozott megvonásokra nem került még mindig sor, és látva a korábbi években az internetadó, és hasonló intézkedések szülte ellenérzéseket, valószínűleg az utazási kedvezmények rendszeréhez sem biztos, hogy hozzá fog nyúlni a kormány idén sem. Lássuk most, hogy miként alakulnak tehát a nyugdíjasokra vonatkozó utazási kedvezmények, valamint kik azok, akik jogosultak ezekre! A 65 év feletti nyugdíjasok és a 6 éven aluliak ingyenes utazási lehetősége továbbra is megmaradt, hasonlóan a diákok, és a mozgáskorlátozottak kedvezményeihez.

A már említett változásoktól elsősorban a nyugdíjasok tartottak, de miként a gyakorlat is mutatja, a kormány nem vonja meg tőlük a kedvezményeket. Az 50-90 százalékos utazási kedvezményre jogosító utalványt tehát is megkapják majd a nyugdíjasok. Bár a 65 év felettiek ingyenesen utazhatnak, de a bevezetésre került gyorsvonati pótjegy, valamint egyes buszokra a kiegészítő jegy őket is terhelni fogja. Minden esetre a helyi járatokat minden nyugdíjas nyugodtan igénybe veheti térítésmentesen.

Az utazási kedvezmény, vagy utazási díjmentesség akkortól fogva illeti meg a nyugdíjasokat, mikor a nyugdíjkorhatárra előirt életévüket betöltötték.

A közalkalmazottak utazási kedvezménye is megmarad, így a közszolgálatban dolgozók, valamint a jogszabályban meghatározott, közszférában betöltött munkakörökben a vonatkozó kormányrendelet szerint igénybe vehetőek ezek a lehetőségek.

A MÁV járataira online is megvásárolható jegyei három százalékos kedvezményt jelentenek mindazoknak, akik az online jegyvásárlás mellett döntenek, a MÁV Start Klub kártya igénylésével pedig ötven százalékos kedvezmény vehető igénybe egy éven át, s ez automatikus mentességet jelent a gyorsvonati pótjegy vásárlása alól is.

Az egyes társaságok által biztosított kedvezményes lehetőségekről érdemes az ügyfélszolgálatokon, vagy a társaság weboldalán tájékozódni, hogy az utazás idén is a lehető legolcsóbban megoldható legyen. Ez nem csak a szabadidőben történő vasút-, és buszhasználatra igaz, hanem a munkából, vagy tanulmányokból kifolyólag szükségessé váló utazás terére is.További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás