Az egyéni nyugdíjszámlák 2018

Fotó: © cod_gabriel / Flickr
Fotó: © cod_gabriel / Flickr
Az egyéni nyugdíjszámla megmutatja a jogosultnak a saját befizetett nyugdíjjárulékait. A rendszer visszamenőleg viszont csak 2013. első napjától mutatja meg a kért adatokat, nem pedig a valamennyi járulékot.

Egyéni nyugdíjszámlákon vezetik a befizetett járulékokat, így bárki megtekintheti, hogy január 1 óta mennyi befizetése volt. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság biztosít lehetőséget arra, hogy akinek igényelt ügyfélkapu kódot, az a társadalombiztosítási egyéni nyugdíjszámlán nyilvántartott rá vonatkozó adatokat megtekintheti. Az egyéni nyugdíjszámla jó és hasznos.

Azt, hogy mit kell tartalmaznia az egyén számlának, törvény mondja ki. 2012. december 31. után a nyugdíjjárulék összegét a NAV adja meg a nyilvántartáshoz. Ebbe a nyilvántartásba bárkinek lehetősége nyílik betekinteni, de természetesen csak a saját befizetéseit tudhatja meg. Másolatot is kérhet az adatokról, ami után semmilyen költséget nem kell megfizetnie. Az adatokról szóló másolat hiteles formában is kérhető. Természetesen olyan is előfordulhat, hogy valaki nem ért egyet a nyilvántartott adatokkal. Ha ilyet tapasztal valaki, akkor a nyugdíj igazgatósághoz fordulhat és érdemes a korábbi munkáltatókkal is felvenni a kapcsolatot.

Sajnos a nyilvántartás arra is rádöbbenti az embert, hogy siralmasan kevés lesz a nyugdíjunk. Sajnálatos módon azt várják az emberektől, hogy maguk takarékoskodjanak, és tegyenek félre a nyugdíjas éveikre, mert az államtól nem sokra számíthatnak, vagyis már fiatal korunkban azon kéne aggodalmaskodnunk, hogy vajon hogyan fogunk kijönni nyugdíjas korunkban a minimálbér alatti nyugdíjunkból, amellett, hogy a fiatalok még elhelyezkedni sem tudnak, vagy vészesen alul vannak fizetve. Szomorú tények ezek. A kényszervállalkozók is hasonlóan rossz helyzetben vannak, mint ahogyan azok is, akik a minimálbér után fizetik az alacsony nyugdíjjárulékokat. Sajnos lehet hiába várunk és számítunk majd öregségünkre az állam támogatására és szerepvállalására. Az a tendencia, hogy sokan addig dolgoznak míg bírnak, hiába töltötték be a nyugdíjkorhatárt, nem tehetik meg, hogy hátradőlve élvezik a nyugdíjas éveket.

Az egyéni nyugdíjszámlákkal egy olyan nyilvántartást akartak megteremteni, amiben benne foglaltatik a megtekintésig felhalmozott befizetett járulék. a nyilvántartás akkor lenne teljes, ha a magán nyugdíjpénztári befizetéseket is tartalmazná, azonban ez még eddig nem valósult meg.

Az egyéni nyugdíjszámla tehát az egyéni egészségügyi befizetések számlához lesz hasonlatos, amihez informatikailag kell felkészülnie a kormánynak, hiszen itt adathalmazról van szó, amit rendbe kell szedni, és igazából ez a nagy feladat és az hogy minden jogosultnál megvizsgálják és feltérképezzék a „nyugdíj előzményt”. Itt tehát megnézhetjük, hogy a munkáltatók eddig mennyit fizettek be utánunk járulékként. 2014. szeptember végétől működik a rendszer, ahová ügyfélkapus jelszóval léphetünk be.További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás