Adóbevallás elmulasztása és következményei 2017

Fotó: © KimManleyOrt / Flickr
Fotó: © KimManleyOrt / Flickr
Az önadózók önellenőrzéssel élhetnek 2018-ben is, azonban vannak a bevallás elmulasztásának jogkövetkezménye is. Az adózás rendjéről szóló törvény melléklete tartalmazza a bevallási időpontokat. Aki ezt elmulasztja, annak mulasztási bírságot kell fizetnie.

Az adózással, a befizetendő összegek nagyságával, vagy éppen jogosságával kapcsolatban sokszor merülnek fel problémák, ami érhető is, hiszen az állam és az adózók érdeke nem mindig egyezik. Azonban van valami, ami mellett nem mehetünk el minden tetszésünk, vagy éppen nemtetszésünk ellenére sem, ez pedig nem más, mint az azzal kapcsolatos határidők pontos betartása. Mindegy, hogy közigazgatási eljárásról, vagy például polgári joggal kapcsolatos ügyekről van szó, azt már megszokhattuk, hogy egyes határidők elmulasztásával bizony hátrányok is érhetnek bennünket. Adóbevallás során is számos olyan határidőt szab meg a hatóság, melyeket mindenképpen be kell tartanunk, ha szeretnénk mind az ebből fakadó kellemetlenségeket, mind a késedelmi bírságokat elkerülni. 

Az adóbevallás elkészítésére, és benyújtására viszonylag hosszú intervallumot hagy a jogalkotó. A május 20. nap éjfélig mindenképpen eleget kell tenni az adóbevallás kötelezettségének. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ez végre egy olyan fix időpont, amely nem változik hosszú évek óta, de feltehetően nem is fog, így ha már rögzült Önben a dátum, úgy valószínűleg nem fogja idén sem elmulasztani azt. Többek között azért sem célszerű, mert azzal plusz költségek és kellemetlenségek terhelik majd Önt.

A határidő elmulasztása esetén a NAV jogosult büntetést kiszabni, és természetesen felszólítja az adózót a kötelezettségnek való eleget tételre. A büntetés mértéke magánszemélyek esetében akár 200 ezer forint is lehet, egyéb adóalanyok számára pedig akár 500 ezer forintos bírság is kiszabható. Természetesen van lehetőség arra, hogy amennyiben akadályoztatva volt az adóalany a bevallás leadásában, akkor ezt 15 napon belül a büntetés visszavonása mellett még megtehesse. Sok ellenvéleménnyel szemben sem a büntetés az adóhatóság célja, sokkal inkább az, hogy az adózók rendre eleget tegyenek kötelezettségeiknek. A tapasztalatok szerint a NAV nem felejt, ha határidőkről és fizetési kötelezettségekről van szó, így idén sem célszerű az adózással kapcsolatos határidőket elfelejteni, vagy elmulasztani.

Komolyabb a helyzet, ha az első felszólításra sem történik meg az adóbevallás benyújtása, ekkor ugyanis újabb felszólítás érkezik, de ezzel egyidejűleg a bírság is duplázódik. Amennyiben nem mozog otthonosan a területen, akkor javasolt szakemberrel ellenőriztetni az elkészült bevallást, ugyanis ha az hiányosan, vagy nem megfelelően van kitöltve, a NAV akkor is jogosult büntetni, magánszemélyeket akár 20 ezer forintra, egyéb adóalanyokat pedig 100 ezer forintra is. Természetesen az adófizetés határidejének betartására is érdemes nagyon odafigyelni, hiszen ennek elmulasztása szintén késedelmi kamatot vonhat maga után, amely a jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része.

Adóbevallással kapcsolatban tehát nem érdemes trükközni, vagy halogatni akár a bevallást, akár az összeg befizetését, hiszen ha valamit nagyon is szemmel követ a NAV, akkor az a kiszabott adók befizetésének pontos beérkezése, ettől függ ugyanis az állam működőképessége, és a központi költségvetés anyagi lehetőségei, magyarázzák ezt ők.További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás