ÁLHÍR az alanyi jogon járó 2,5 milliós lakáskorszerűsítési, lakásfelújítási támogatás!

Több internetes megosztás és lájkvadász oldal terjeszti azt a valótlan információt, melyre sokan felkapták a fejüket, hogy 2,5 millió forintos lakáskorszerűsítési támogatást lehet bárkinek igényelnie, mindenkinek jár alanyi jogon, csak kérelmeznie kell a megfelelő nyomtatványon az önkormányzatoknál. Ha megigényeli bárki is, rövid időn belül már utalják is a pénzt lakásfelújításra, korszerűsítésre. Már két héten belül a zsebünkben lesz az összeg, amit szabadon költhetünk lakásunk felújítására. Eleve gyanús az összeg és a kiutalási határidő is, véleményünk szerint.

Napok óta kering az álhír, és kedvesen arra kérik az arra tévedt olvasót, hogy ezt a remek hírt ossza meg minden ismerősével, had értesüljön róla minél több ember. Nyilván azért kérik ezt, mert elsődleges céljuk a minél több olvasó, hogy ezáltal nagyonn nézettségre és nagyobb bevételre tegyenek szert. Ezek a "híroldalak" elferdítenek, kitalálnak olyan híreket, melyek a legnagyobb olvasói csoportot tud megérinteni, melyek a legtöbb embert érdekel. (Azok az oldalak, melyek erre kérik az olvasóikat, általában gyanúsak, mert feltételezhető, hogy csupán a nézettségre utaznak, nem pedig az a céljuk, hogy embereket tájékoztatássák a céljuk valódi információkról.)

Részlet az álhírből:

„2018 tavaszától 2,5 milliós támogatásra jogosult minden Magyarországon élő, magyar állampolgár. Eddig a pontos részletekről nem esett szó, de most végre kihirdették az igénylés pontos idejét és helyszínét.

A Hazai Hatékonyság 2.0 nevet kapó támogatás 2018. április 16-tól, hétfőtől igényelhető meg, egy a korábbinál sokkal egyszerűbb formanyomtatvány segítségével a helyi önkormányzatoknál. Mindössze egy személyigazolvány és egy bankszámla szükséges hozzá. A lakóépület korszerűsítésére fordítható támogatás 14 munkanapon belül kiutalásra kerül – nyilatkozta a MEHI szóvivője.”

Mivel sok helyen megjelent ez a valótlan információhalmaz, ezért a hazaihatékonysag.hu honlapon közzé is tették az alábbi figyelmeztetést:

"FIGYELEM, ÁLHÍR! Egyes hiteltelen, impresszummal sem rendelkező álhír-oldalakon olyan információk terjednek, amelyek a "Hazai Hatékonyság 2" javaslatcsomag tartalmát meghamisítva, azt egy kihirdetett lakossági energetikai pályázatként mutatják be. Ezzel szemben a Hazai Hatékonyság 2 lakossági épületenergetikai célú javaslatcsomagot a MÉASZ készítette 2016 végén, hogy a kormányzat új megközelítésű, hatékonyan ösztönző intézkedéscsomagot hirdessen meg a lakossági épületenergetikai korszerűsítések átfogó előmozdításáért. A javaslatcsomagról kormányzati döntés egyelőre nem született. A hírt terjesztő internetes oldalak és közösségi profilok tudatosan ferdítik el az eredeti információt, saját olvasottságuk és népszerűségük növelése céljából. A MÉASZ megteszi a szükséges jogi lépéseket. Kérjük jelentsék az illetékes hatóságoknak mind az álhírt terjesztő portálokat, mind a közösségi oldalak profiljait. Fentiekkel összefüggésben kérjük: NE HÍVJON, ÉS NE KÜLDJÖN EMAILT!"

A Magyar Energiahatékonysági Intézet is tájékoztatást tett közzé a honlapján, miszerint:

"Egyes hiteltelen, impresszummal sem rendelkező álhír-oldalakon olyan információk terjednek, amelyek a "Hazai Hatékonyság 2" javaslatcsomag tartalmát meghamisítva, azt egy kihirdetett lakossági energetikai pályázatként mutatják be. A Magyar Energiahatékonysági Intézet elhatárolódik a tartalomtól és azt javasolja mindenkinek, hogy ellenőrizze az információ forrását, mielőtt továbbterjeszti a hírt. Hosszabb idő óta, újra és újra használják különböző, hiteltelen portálok saját tartalmuk olvasottságának növelése érdekében azt az álhírt, mely szerint milliós lakossági energetikai korszerűsítési támogatást lehetne alanyi jogon igényelni. A Magyar Energiahatékonysági Intézet felhívja arra a figyelmet, hogy ez egy álhír. A MEHI elhatárolódik a hír terjesztőitől, és kijelenti, hogy a szervezetnek tulajdonított nyilatkozat is hazugság. A hírt terjesztő internetes oldalak és közösségi profilok tudatosan ferdítik el az eredeti információt saját olvasottságuk és népszerűségük növelése érdekében. A MEHI kéri, hogy ne terjesszék tovább a hírt, minden ellenőrizzek a híreket terjesztő oldalak és közösségi profilok forrását, impresszumát.A hír alapjául a Hazai Hatékonyság programcsomag szolgál.A Hazai Hatékonyság 2 lakossági épületenergetikai célú javaslatcsomagot a Magyar Építőanyag és Építési termék Szövetség készítette 2016 végén, hogy a kormányzat új megközelítésű, hatékonyan ösztönző intézkedéscsomagot hirdessen meg a lakossági épületenergetikai korszerűsítések átfogó előmozdításáért. A javaslatcsomagról kormányzati döntés nem született. A hírt terjesztő internetes oldalak és közösségi profilok tudatosan ferdítik el az eredeti információt, saját olvasottságuk és népszerűségük növelése céljából."

Az önkormányzatok felé ezen álhír miatt számtalan megkeresés érkezett telefonon és emailben, levélben, mert sokan hittek abban, hogy alanyi jogon igényelhetik a lakásfelújítási támogatást, mert az jár nekik. Rendkívül felelőtlen dolog mások jóhiszeműségét kihasználva ilyen álhíreket terjeszteni a neten. Nyilván számos család vágyik arra, hogy végre szebbé, jobbá tehesse lakóhelyét, viszont anyagi forrás nem áll rendelkezésére. Ezen emberek jóhiszeműségét használják ki azok, akik olyan honlapokat üzemeltetnek, melyek a nagyobb látogatottság és nézettség miatt ilyen és hasonló álhírekkel hitegetnek, átvernek embereket. Remélhetőleg akik ilyen honlapokon olvasnak ilyen és ehhez hasonló híreket, többet nem vetnek bizalmat az adott honlapba. Ezért is fontos, hogy tájékozódjunk több forrásból is, mielőtt bármit megosztunk az interneten.További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás