Tűzvédelmi szabályzat készítése - társasházaknak is kötelező lehet

Fotó: © KansasScanner / Flickr
Fotó: © KansasScanner / Flickr
A hatályban lévő Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet szerint az építmény használatbavételét követő 60 napon belül az építmény tulajdonosának, társasház esetén a társasháznak Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyvvel (továbbiakban: tűzvédelmi szabályzat) kell rendelkeznie. Többek között az 5 szintesnél magasabb lakóépületeknek, társasházaknak is.De az 1000 m2-nél nagyobb közösségi épületeknek, az 1000 m2-nél nagyobb ipari épületeknek, valamint a 3000 m2-nél nagyobb mezőgazdasági épületeknek és a 2000 m2-nél nagyobb tárolási épületeknek is.

A tűzvédelmi kézikönyvet a megalapított társasháznak kell elkészíttetnie, ha a beruházó ezt nem tette meg, a költségek pedig a tulajdonosok között oszlik meg.

A előírások azokra a társasházakra érvényes, melyek 2015. január 1 után kaptak használatbavételi engedélyt, vagyis nekik kötelező ezt a kézikönyvet (tűzvédelmi szabályzatot) elkészíttetni. A tűzvédelmi szabályzatot természetesen olyan személynek kell elkészítenie, aki erre feljogosított, vagyis megfelelő képesítéssel és jogosítványokkal rendelkezik.

A tűzvédelmi műszaki megfelelőségi kézikönyvet elektronikus formában vagy kinyomtatott formában kell az építmény területén tartani, ezt mondja ki a jogszabály. Ez a társasház közös képviselőjének feladata és az is, hogy figyelemmel kísérje a felülvizsgálat következő időpontját.

Az építmény használatbavételét követő 5. évben, majd azt követően 5 évente kell a tulajdonosoknak az építmény tűzvédelmi szabályzatában foglaltaknak megfelelő kialakítását, állapotát. A 2015-ben használatbavételit kapott társasházak majd 2020-ban fogják felülvizsgáltatni a tűzvédelmi szakértővel a szabályzatukat.

A jogszabály azt is előírja, mit kell tartalmaznia egy tűzvédelmi szabályzatnak, amik az alábbiak:az építmény tűzvédelmi, létesítési követelményeit, melyek: építészeti kialakítást a tűzvédelmi követelményekkel,villamos rendszer és villámvédelem kialakítás és liftek és mozgólépcsők, speciális épületgépészeti rendszerek kialakítása. Persze a leggyakoribb nálunk a 6-12 lakásos három vagy négyemeletes társasház, ahová liftet nem szoktak beépíteni, sem mozgólépcsőt, ezek a rendelkezések az egyéb, jogszabály által megfogalmazott (ipari…stb.) épületekre kell értelmezni. A tűzvédelmi szabályzatnak magában kell foglalnia még a tűzjelző berendezés, tűzoltó berendezés, vészhangosítási rendszer és hő- és füstelleni védelem kialakítását,a rajzi mellékletet és azt, hogy ki készítette a szabályzatot (neve, címe, jogosultsága) és az igazoló dokumentumot arról, hogy 5 évente felülvizsgálták.

A tűzvédelmi szabályzat (TMMK-t) készítésére és annak felülvizsgálatára tűzvédelmi tervező vagy tűzvédelmi szakértő készíthet, aki tűzvédelmi szakértői névjegyzékben szerepel.

Az újépítésű társasházak esetében, ha a beruházó nem készítteti el a szabályzatot és állja a költségeket – melyek nem kicsik – akkor a tűzvédelmi szabályzat elkészítésének költsége a társasház tulajdonosokra fog hárulni. Nyilván minél többen rendelkeznek tulajdonjoggal az épületben, annál többfelé oszlik ez a költség, annál kevésbé megterhelő.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság elkészített egy Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyvről szóló Tűzvédelmi irányelvet, mely magában foglal mindent, amit a Kézikönyvnek, tűzvédelmi szabályzatnak tartalmaznia kell, amire ki kell terjednie, többek között a felülvizsgálati lapot, a küllemet, a vázrajzokat…stb.

Ha a jogszabály alapján kötelezettek a tűzvédelmi szabályzatot nem készíttetik el tűzvédelmi bírsággal sújthatók, ami 50 ezer forint a rendelet melléklete szerint.További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás