Google adsense adózása 2018

A google adsense adózására is kihatással van az szja 2016-os változása, hiszen utána szja-t kell fizetni. Most több marad azoknak a zsebében, akik ezen jövedelemformát választották, mert csak 15% az szja. Továbbra is adószámot kell kérni a NAV-tól, (ha még nincsen) mielőtt bevételt szerzünk a tevékenységből.

Az internetes pénzkereseti lehetőségek közül az egyik legnépszerűbb a googleadsense féle hirdetési tevékenység, ami nem is igazi tevékenység, mivel nem igényel különösebben semmilyen tényleges munkavégzést. A jövedelemszerzés eme formájának adózása is sajátosan alakul és sokan nincsenek is tisztában vele, milyen adókat kell utána megfizetni.

Ahhoz, hogy megértsük az ehhez kapcsolódó adózási szabályokat, részleteiben kell megértenünk ezt a tevékenységet. A tevékenység lényege a googleadword és adsense együttes működéséből adódik, ami úgy néz ki, hogy a Google az adword szolgáltatásán keresztül díjfizetésért hirdetési szolgáltatást kínál a cégeknek. A cégek így bízzák meg a Google-t, hogy a hirdetésüket tegye közzé lehetőség szerint minél több honlapon. Ez tehát az egyik oldal, amiből a Google hasznot hajt magának.

A Google ezután kiteszi a hirdetéseket azokon a honlapokon, amelyeknek az üzemeltetője ehhez hozzájárult. Ezért cserébe díjazást kap a honlap, ez lesz a bevétel. A hirdetéseket aszerint fogja a Google az adott honlapokon megjeleníteni, hogy figyelembe veszi a honlap látogatóinak csoportját.

A honlap üzemeltetők úgy tudnak ebben az egészben részt venni, hogy regisztrálniuk kell a Google Adsense-en, ami által a Google hozzáfér a honlap szabad felület részeihez és ott megjelennek majd a reklámok. Ebből mindenki láthatja, hogy a dolog nem igényel tényleges tevékenységet, hanem csak azt, hogy a honlapot a tulajdonos rendelkezésre bocsássa. A google tulajdonképpen bérli a felületeket a honlap üzemeltetőktől. A honlap üzemeltetők pedig nem hirdetési szolgáltatást nyújtanak. Ez nagyon fontos, mert ez is befolyásolja az adózást, mint ahogy az is, hogy tevékeny részvételt, munkavégzést nem követel meg a jövedelemszerzés. Továbbá közvetítői jutaléknak sem minősül, még ha így is írnak róla sok helyen! És mivel nem adják el a honlap üzemeltetők a szabad felületeket, ezért ingó eladásnak sem számít. Olyan, mint a bérbeadás, így önálló tevékenység minősítést kap a személyi jövedelemadó törvény (szja) alapján. A jövedelmet úgy számítják ki, hogy hányan kattintanak a hirdetésre.

Magán személy ezen az alapon úgy szerezhet jövedelmet, hogy kérnie kell adószámot a NAV-tól, amit a (16)T101-es nyomtatványon tehetnek meg. és ezzel egyúttal be is jelenti a tevékenységét az önállóvállalkozások tevékenységi jegyzéke szerint, ami jelen esetben a 631102 kód (internetes hirdetési felület webgazda általi értékesítése).Ezen felül még közösségi adószámot is kell kérni, mert a másik fél tagállambeli adóalany.

Mint korábban említettük, a bérbeadással esik egy tekintet alá az szja tv. szerint, ezért az önálló tevékenységből eredő jövedelem adója 15%. (Ezt a jövedelem 90%-ából kell kiszámolni, mert levonható a 10% költséghányad, vagy pedig tételes, számlás költségelszámolással lehet élni.)

Adóelőleget évközben kell fizetni minden negyedév utáni első hó 12. napjáig, mert a kifizető nem kötelezhető rá, mivel nem belföldi.

Tb-t azért nem kell fizetni, mert a törvény szerint (mármint a társadalombiztosítási) csak akkor kell, ha személyes munkavégzésre kötelezett, és akkor is csak abban az esetben, ha a jövedelem több mint a minimálbér 30%-a. Mivel a honlap üzemeltető nem végez munkát személyesen, ezért nincs tb.

Szocho-t sem kell fizetni, mert a bérbeadás után nem kell fizetni. Eho-t meg csak akkor kellene, ha nem lenne biztosított. Ha tehát nincs biztosítási jogviszonya, akkor kell ehot fizetni. (ehot azután kell fizetni, ami után nem fizet járulékot, sem szocho-t)

Más biztosítás hiányában egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni, ami havi 6.930,- forint.

Az utolsó kérdés amit tisztázni kell, az a számlaadás. Az Áfatörvény szerint számlát kell adni, mégha a Google azt nem is fogja kérni, és rá kell írni azt, hogy Áfa tv. területi hatályán kívüli. Ez azt fogja jelenteni, hogy az adót a szolgáltatás megrendelője fizeti meg.

Tájékoztatjuk a kedves olvasókat, hogy a cikk szerzője nem adószakértő, a cikk kizárólag a jelenleg hatályos adójogi szabályokat alapulvéve íródott, a honlap az esetlegesen bekövetkező károkért felelősséget nem vállal.További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás