Cafeteria 2017 - avagy a béren kívüli juttatások és adózási szabályai

Fotó: © Kuruman / Flickr
Fotó: © Kuruman / Flickr
Béren kívüli juttatás 2017-ban is járhat a munkavállalóknak, ha a munkáltató úgy dönt, hogy a dolgozóinak ezzel egészíti ki a jövedelmét. Olyan is van, aki béremelés kiváltására adja, így a dolgozó többet kap, a munkáltató kevesebbet adózik.

Keresetet kiegészítő juttatás mindenkinek jól jön, hiszen annyi dologra el lehet költeni, és ha már jár, miért ne használnánk ki. Egy hosszúhétvégének, vagy egy pihentető wellnessnek illetve egy elegáns vacsorának kikapcsolódásképpen mindenki örül, mégis sokan ki sem használják ezt a plusz lehetőséget. Rengeteg pénzt utalnak vissza a munkáltatóknak évente amiatt, hogy a cafeteria keretüket nem merítik ki a lejárati idő előtt. Szinte érthetetlen, mivel már alig van olyan szolgáltató, akinél ne lehetne beváltani, így ha időnk nincs elutazni, akkor elkölthetjük étkezésre is.

Rengeteg munkahely van, ahol nem kapnak cafeteriát, vagyis béren kívüli juttatásokat, sok helyen viszont jár a plusz juttatás, mégis van, aki nem használja ki. Sokan elképednének, ha tudnák, összesen hány több száz millió forint kerül visszaküldésre a cafeteriát nyújtó munkáltatók számlájára.

Nagyon sovány indok, ha valaki azzal védekezik, hogy nem volt ideje elmenni sehová üdülni, vagy nyaralni, ugyanis ma már 17 féle cafeteria közül lehet válogatni, és hát enni biztosan eszik mindenki, így pl. az egész cafeteriánkat „eléttermezhetjük”, de ez csak egy példa volta számtalan lehetőség közül. De lehet társkártyát is igényelni, szóval ha a dolgozónak nincs ideje elmenni wellnessezni, hát küldje el a nagymamát, vagy bármelyik más rokont.

Van, amihez még idő sem kell, hogy kihasználjuk a cafeteria nyújtotta lehetőséget, mert sokan választották a lakástámogatási cafeteria elemet, vagy a nyugdíjpénztári befizetést.

2017. január 1-től megváltozik a cafeteria rendszer, mivel módosították a személyi jövedelemadó törvényt. Ennek megfelelően béren kívüli juttatás 2017-től a 100 ezer forintig terjedő pénzjuttatás, valamint a Széchenyi Pihenőkártya alszámláira változatlan összeghatárig nyújtott juttatás: Ami után még 34,22 % az adó, az a Széchenyi pihenőkártya,viszont minden alszámlánál más az összeghatár. A Szabadidő alszámla 75 ezerig, a vendéglátás 150.000 Ft-ig, míg a szállás 225 ezerig. Viszont, ha többféle cafeteria elem is van a dolgozói juttatásban, akkor a fentieket együttesen is vizsgálni kell. Vagyis, ha valaki kap mondjuk pihenőkártyára is, meg iskolakezdésit, sőt egészségpénztári befizetést is, akkor az együttes összeg 450.000 Ft –ig adózik csak a 34,22%-kal. Ha ezt meghaladja, akkor már 49,56%-os adózás alá esik.

Adómentes 2017. január 1. napjától a munkáltató által nyújtott olyan támogatás havi összegéből, foglakoztatás első 24 hónapjában a minimálbér 40 százalékát, a második 24 hónapban a minimálbér 25 %-át, és az ezt követő 12 hónapban a minimálbér 15 százalékát meg nem haladó összeg, melyet az szja törvény ugyanazon munkáltató által nyújtott mobilitási célú lakhatási támogatás címén vezetett be.

A 2016-ban lecsökkentett személyi jövedelemadó miatt a cafeteria utáni adózás is csökkent. Az szja 2016-ban 16 %-ról 15 %-ra csökkent. 2017. január 1. napján lép hatályba az Szja tv. ismételt módosítása, mely szerint az adó alapja, a jövedelem 1,19 szereséről 1, 18 szorosára csökkent. A cafeteria utáni adózás a kifizetőt fogja terhelni, nem pedig a dolgozót, aki kapja.

2017-ben az adó mértéke a tavalyi 34,51% és 49,98% helyett 34,22% és 49,56 százalékra csökken az adó alapjának módosítása eredményeképpen.

Kedvezőtlenebb következményekkel jár, ha a készpénzjuttatás mértéke meg haladja a 100 ezer forintot, mert az ezt meghaladó összeg bérjövedelemként adózik egy munkaviszony keretein belül.

Ezzel nincs vége az adószámításnak, mert még megbonyolódik azzal is, hogy a helyi bérletet, a munkahelyi étkeztetést, az Erzsébet utalványt, az önkéntes nyugdíjpénztárt, az iskolakezdésit, és az egészségpénztárt még ezeken belül is össze kell számolni, - ha ezek is képezik a cafeteria részét - mert ezeknél az elemeknél az együttes összeg 200 ezer alatt kell hogy legyen, ha az alacsonyabb adót szeretné fizetni a munkáltató.

A meccsre szóló belépő, vagy más sportesemény belépője, mint cafeteria juttatás, adómentes. A kiállításra szóló, múzeumi, vagy más kulturális esemény belépője 50 ezerig adómentes, míg a lakás céljára nyújtott támogatás a teljes vételár, illetve építési költség 30 százalékáig, azonban a támogatás nem lehet több 5 év alatt összesen ötmillió forintnál.

Ma már kevesebb, mint a cégek fele gondolkodik azon, hogy béren kívüli juttatásban részesíti a dolgozóit, pedig ez egy betervezett fizetésemelés helyettesítője is lehet, és kedvezőbb az adózása is. Ha például étkezési utalványt ad a munkáltató béremelés helyett,a dolgozó akkor is jól járhat, hiszen 30-40 ezer forintot, de valószínűleg ennél sokkaltöbbet majdnem mindenki elkölt egy hónapban ételre. Így jó a munkáltatónak és jó a dolgozónak is.

Ez viszont csak akkor pozitív egy munkavállalóra nézve, ha a kapott cafeteria hasznosan felhasználható, például leétkezhető vagy olyan dolgokra költhető, amik megkönnyítik egy család életét. Az, hogy melyik cafeteria hasznos vagy haszontalan, nagyon sok mindentől függ. Függ a munkahely jellegétől, a dolgozók anyagi helyzetétől, életkörülményeiktől, tehát ezt mindig egyedileg kell vizsgálni. A leggyakrabban és legtöbbet adott cafeteria elem, az Erzsébet utalvány.

2015. októbere óta már egyszerűsítették a cafeteria rendszert azzal, hogy egy elektronikus kártyán lehet kézben tartani az étkezési, a kultúra és más Erzsébet utalvány típusokat is. De egységes rendszer van a Szép kártya tekintetében is, online minden egy helyen intézhető. Ez könnyebbséget jelent főleg a munkáltatóknak. Az Erzsébet kártyát és az Szép kártyát viszont már nem tudják összevonni, így marad a két kártyatípus. Ennek jogszabályi okai vannak, ezért ebbe most nem mélyedünk bele.

2016-ban már találkozhattunk a Sponsorem Prémium Utalványkártyával, ami egy új cafeteria lehetőség, akár Magyarország határain kívül is használható. A cég honlapján szereplőinformációk szerint, bármely Mastercard elfogadó helyen lehet vele fizetni majd. 

Összefoglalva tehát, mivel változik az adóalap - az 1,18-as szorzószám -, így a cafeteria rendszer kissé megváltozott. A munkavállalókat már az év elején meg lehet nyilatkoztatni arról, hogyan, milyen összetételben kérik a cafeteriát.További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás