Zserbó! Mindenki ismeri, mindenki szereti! A csokimázzal beborított diós-lekváros rétegeknek a többség nem tud ellenállni.
- 35 dkg liszt
- 20 dkg vaj v. margarin
- 1 egész tojás
- 1 tojás sárgája
- 1 ek porcukor
- késhegynyi szódabikarbóna
- pici só
- savanykás lekvár (lehetőleg házi)
- 25 dkg. darált dió
- 25 dkg. cukor
Elkészítés:
2 dkg (1/2 csomag) élesztőt 1 kk cukorral és 1/2 dl langyos tejjel simára keverünk és felfuttatjuk.
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzátesszük a többi hozzávalót, utoljára a felfuttatott élesztőt, majd összegyúrjuk és kidolgozzuk, hogy ne ragadjon a felülethez amin dolgozunk. Ha túl száraz, teszünk hozzá még egy kis tejet.
Három részre osztjuk, és az első lapot nagy tepsi méretűre (egészen vékonyra 1-2 mm) nyújtjuk és a nyújtófára tekerve a tepsibe tesszük.
Nem túl vastagon megkenjük valamilyen lekvárral (barack vagy meggy) és megszórjuk a dió és a cukor keverékének 1/3-val.
Kinyújtjuk a második lapot is és úgy járunk el mint az elsőnél. Rátesszük a harmadik lapot is, egy kissé lenyomkodjuk, majd villával megszurkáljuk.
Előmelegített légkeveréses sütőben 160 fokon világosbarnára sütjük. Ha kihűlt,a következő mázat tesszük rá.
Csokimáz
Hozzávalók:
- 3 ek tej
- 2 ek cukrozatlan kakaópór
- 10 dkg RAMA margarin
- 2 dkg porcukor
A tejet a porcukorral és a kakaóval felfőzzük, a tűzről levéve felolvasztjuk benne a margarint. Szép simára keverjük míg fényes lesz.
A tésztára öntjük, és gyors mozdulatokkal egyenletesen elkenjük rajta. Ha megkeményedett, hosszúkás szeleteket vágunk belőle.
Vélemény, hozzászólás?