A Medvehagyma a tavasz hírnöke, ilyenkor szinte minden ételbe belekerül ez a finom, zamatos zöldfüszernövény. Íme egy sós sütemény mely meg lett bolondítva ezzel a finomsággal.
- 50 dkg liszt
- 1,5 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 db kockacukor
- 1 kisebb csokor medvehagyma
- 25 dkg vaj v. margarin
- 2 dl tejföl
- 2-3 mokkáskanál só
- 1 evőkanál fehérborecet
- 2 tojás sárgája + tojás a kenéshez (felvert fehérje)
- reszelt sajt
Elkészítés:
Langyosítsuk meg a tejet, tegyünk bele 1 kockacukrot, keverjük el, majd morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel.
A lisztet morzsoljuk el a vajjal és adjuk hozzá a tojások sárgáját, a tejfölt, ecetet, a felfuttatott élesztőt, sót, és a darabokra vágott medvehagymát.
Dagasszunk belőle lágy tésztát, majd takarjuk le és kelesszük duplájára. (A tészta lágy lesz, adjunk hozzá egy kis lisztet, hogy ne ragadjon.)
Nyújtsuk ki a tésztát, majd hajtsuk félbe és ismét félbe. Takarjuk le és ismét pihentessük 30 percet. Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer.
Ezt követően lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, majd szaggassuk ki és kicsit sodorjuk meg az oldalát.
Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük meg a tojással és szórjuk meg reszelt sajttal. Pihentessük 20 percet.
Előmelegített légkeveréses sütőben 170 fokon 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.
Vélemény, hozzászólás?