Mindenki tudja, hogy a házi Krémest elkészíteni kicsit macerás, de a végeredmény felülmúlja a bolti változatot. Nemrégiben meglátogattuk régi kedves barátainkat, akik eme finomsággal leptek meg bennünket. Nagymamám híres krémese jutott eszembe, amiből egyszer betegre ettem magam!!!
Hozzávalók (dupla adag):
- A lapokhoz:
- 3 csésze liszt (2,5 decis csésze)
- 1 sütő margarin (250 gr)
- 2 tojás
- cukor
- 1 pohár tejföl (300 gr.)
- só
- A krémhez:
- 6 tojás sárgája
- 30 dkg. cukor
- 14 dkg. liszt
- 1 l tej
- 2-3 vanilin cukor
Lapok:
2 csésze lisztet, 1 egész tojást, 1 tojás sárgáját, egy pici sót, fél marék cukrot és a tejfölt jól összegyúrunk, nyújtódeszka nagyságúra kinyújtjuk, és rákenjük a margarinos lisztet. Feltekerjük, 4-be vágjuk és kinyújtjuk megint.
4 lapot sütünk belőle egy nagyobb tepsi hátán. Villával megszurkáljuk, hogy ne hólyagosodjon fel és 170 fokos előmelegített sütőbe tesszük, aranybarnára sütjük 20 -25 perc alatt.
Ha készen van, óvatosan csúsztassuk le a tepsiről, nehogy eltörjön. Az alsó lapot hagyjuk egyben, a felső lapot vágjuk egyforma négyzetekre és ezeket helyezzük majd a krémre, így könnyebb lesz majd szeletelni.
Krém:
A 6 tojás sárgáját eldörzsöljük 20 dkg cukorral, hozzáadunk 14 dkg lisztet. Ehhez, az 1 l tejből annyit keverünk hozzá, hogy jó sűrű palacsintatésztát kapjunk. A többi tejet feltesszük főni és beleöntjük az előbbi masszába, hozzá szórjuk a vanilin cukrot, és ezt simára főzzük 4-5 perc alatt. Állandóan kevergessük, nehogy odakapjon. Hűtsük langyosra.
A 6 tojás fehérjét kemény habbá verjük és 10 dkg cukrot adunk hozzá, majd óvatosan belekeverjük a krémbe, hogy ne nagyon törjön össze. Inkább darabos legyen.
Az egyik lapot nagy tálcára, vagy vágódeszkára tesszük. Rákenjük a langyos krémet. A másik lapot felkockázzuk és úgy tesszük a tetejére. Hideg helyre rakjuk (hűtőszekrény), hogy a krém jól megdermedjen.
Tálalás előtt éles késsel felszeleteljük.
Tipp:
Ha nagy a család, mindkettőt megtöltjük a krémmel, ha nem, akkor a 2. lapot eltesszük máskorra. Nyersen le is lehet fagyasztani, de megsütve is eláll egy darabig.
Nehogy csalódás legyen, nem lesz túl magas, mint a bolti változat.
Vélemény, hozzászólás?