Testi sértés. Minek számít a pofon, és mennyit „ér” egy verés?

A testi sértés sokféle lehet, a kisebb sérülésektől egészen a halált okozó testi sértésig. Mindnek más az elbírálása. Lehet, hogy egy pofon, ami lehet becsületsértés, végül óriási verekedésbe torkollik, amiből maradandó fogyatékosságot okozó súlyos testi sértés lesz? Persze szélsőséges a példa, de megtörténhet.

Miért, mennyi büntetést szab ki a bíróság? Sokaknak juthat eszébe, hogy milyen jó lenne sérelmeiket testi sértés útján orvosolni, mégsem teszik meg, helyesen. Bár nem biztos, hogy azért, mert eszükbe jut, mennyit kaphatnak érte.

Testi sértést bárkinek lehet okozni, kivéve önmagunknak.

Ha például verekedés miatt olyan sérülést szenved valaki, hogy az 8 napon belül gyógyul, akkor könnyűtesti sértés történt. Ha pedig 8 napot túllépi a gyógyulás, akkor súlyos testi sértés. Eddig egyszerűnek is tűnik a dolog.Azt, hogy egy sérülés meddig gyógyul, orvosszakértő állapítja meg.

Ha könnyebb sérülést szenved valaki, addig nem fog történni semmi, míg feljelentést nem tesz a sértett, hiszen ez magánvádas bűncselekmény, amit csak szándékosan lehet elkövetni. A gondatlanul okozott könnyű testi sértés nem tartozik ide. A súlyos testi sértésnél viszont a rendőrségnekhivatalból kell eljárnia.

A könnyű testi sértés csak szándékos lehet, de a súlyos testi sértésnél fennállhat a szándékosság és a gondatlanság is. Gondatlanság azt jelenti, hogy valaki látja előre, hogy mi lesz a következménye a cselekedetének, de könnyelműen bízik a következmény elmaradásában. Az is gondatlan, aki még csak előre sem látja a következményeket, mert a tőle elvárható figyelmet és körültekintést elmulasztja.

Testi épség és az egészség is sérülhet, ami nem egy és ugyanaz. A testi épség sértésekor a sejtekben, szövetekben történik alaki elváltozás, illetve működési zavar. Az egészség sérülésekor a szervek működése sérül, és betegség alakul ki.

A büntetés kiszabásánál minősítő körülményeket is vizsgál a bíróság, hiszen a Büntető Törvénykönyv a testi sértésnél felsorolja, milyen esetekben súlyosabb a megítélés. Minősítő körülmény az aljas indok vagy cél, vagy az, ha maradandófogyatékosságot okoz a tett. Az, hogy mi az aljas indok vagy cél, a társadalom általános erkölcsi felfogása az irányadó. Ha védekezésre képtelen az illető, vagy különös kegyetlenséggel (súlyos testi sértésnél a kínzás pl.) követik el a testi sértést, az szintén minősítő körülmény. Ha a súlyos testi sértés életveszélyt vagy halált okozna, akkor lenne a legmagasabb a büntetés, akár 8 év szabadságvesztés is lehet az ára. De az is súlyosabban ítélendő, ha valaki idős ember testi épségét vagy egészségét sérti meg. A jogalkotók az idősebb emberek ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények elszaporodása miatt vélte szükségesnek, hogy a törvény súlyosabban büntesse az ilyen cselekményeket.

Ha valaki „csak” egy pofont kap például, és azt mások is látják, akkor az becsületsértés is lehet, ami magánindítványra büntetendő, vagyis a sértettnek kell előterjesztenie, hivatalból nem indul eljárás az elkövető ellen. A becsületsértés vétség és legfeljebb egy év szabadságvesztést szabhatnak ki érte.

A büntetés kiszabásakor a minősítő körülményeken túl enyhítő és súlyosító körülményeket is figyelembe vesz a bíróság. Enyhítő lehet, ha a méltányolható volt az indok az elkövetéskor, vagy a büntetlen előélet, a fiatal kor, vagy ha valaki más befolyása alatt követte el a cselekményt, de a beismerő vallomás vagy a megbánás is enyhítheti a büntetést.

Súlyosíthatja viszont, ha nem először fordul elő, hogy ilyet követ el valaki, vagy az, ha ittasan okozott testi sértést, illetve ha csoportosan.

Ezeken kívül persze számos enyhítő és súlyosító körülmény lehet, a bíróság mindig a konkrét bűncselekményt és körülményeit, valamint az elkövetőt vizsgálja.További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás