TAJ kártya ára igénylés, pótlás

A TAJ kártya, vagyis a Társadalombiztosítási Azonosító Jelet tartalmazó kártya egészségügyi szolgáltatások, valamint szociális ellátás igénybevételéhez szükséges minden személy számára a csecsemőtől a nyugdíjasig. A baba születése után a megfelelő pénzbeli ellátásokat sem tudjuk addig igényelni, míg a babának nincsen TAJszáma. Az újszülöttek esetében a TAJ kártya ügyintézése hivatalból történik mostmár. Az újszülöttek TAJ kártyája esetén 8 nap az ügyintézési határidő.

"TAJ kártyát" mindenki igényelhet, akinek van társadalombiztosítása, ami fennállhat munkaviszony vagy tanulói jogviszony alapján is, vagy ha valaki nyugdíjas pl., de a csecsemőknek is szüksége van TAJ számot tartalmazó TAJ kártyára.

A TAJ kártya igénylést személyesen, de meghatalmazással is lehet intézni, vagy gyermek esetén szülő is intézheti.Meghatalmazást írásba kell foglalni, mely tartalmazza a meghatalmazott és a meghatalmazó személyi adatait, lakcímét és két tanút. 

Az igénylés során a személyi adatokon (személyi igazolvány) kívül lakcím igazolvány szükséges és a társadalombiztosításra való jogosultságot igazoló tényekre (munkáltatói igazolás, születési anyakönyvi kivonat a gyermekek esetében, vagy a NAV-hoz történő bejelentkezésről szóló irat és a befizetett csekk másolata, ha valaki se nem tanuló, se nem munkavállaló) 

A TAJ kártya igénylés első alkalommal ingyenes, de akkor sem kell érte fizetni, ha névváltozás miatt kell újat igényelni vagy ellopták, viszont ennek tényét igazolni kell. Ha elveszett, vagy megrongálódott, akkor 3000 forintot fognak érte kérni. (ezt vagy átutalással, vagy készpénzátutalási megbízáson, vagy az egészségpénztár házi pénztárába lehet befizetni, ha van erre lehetőség, de illetékbélyegen semmiképpen sem lehet.) Méltányossági eljárást is lehet kérni költségmentesség iránt, amit az igényléskor kell benyújtani.

TAJ kártya ügyintézés a Kormányhivatalok egészségbiztosítási pénztáránál lehet, de magát az igénylést a Kormányablakokban is be tudjuk nyújtani.

Az ügyintézési határidő 8 nap, kivéve, ha hiánypótlást kell kiadnia a hatóságnak. Ha itthon intézi a Taj kártyát, de külföldi biztosítónál van biztosítva, akkor 60 nap is lehet az ügyintézési határidő, mert a külföldi jogsegély hosszabb időt vehet igénybe.

A TAJ kártya igénylést megfelelő formanyomtatványon kell benyújtani. A nyomtatványt innen lehet letölteni vagy kitölteni: http://neak.gov.hu/data/cms1006873/NYT.53.K.pdf

Magyarországon született, magyar állampolgárságú újszülöttek részére a TAJ kártyát hivatalból állítják ki, külön kérelemmel nem kell élni, hanem az anyakönyvezetést követően az újszülött adatait átadják az OEP részére, így képeznek a babának Taj számot, majd pedig a megadott lakcímre kiküldik 8 napon belül a baba TAJ kártyáját.További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás