Óvodai beiratkozás 2017, szabályai és időpontja

Fotó: © donnierayjones / Flickr
Fotó: © donnierayjones / Flickr
A bölcsőde kimaradhat, de az óvodát nem érdemes kihagyni a gyermek fejlődési-nevelési folyamatából. Az óvoda tulajdonképpen az iskola előszobája. Beiratkozásra az óvodák továbbra is áprilisi és májusi időpontokat adnak meg.

Óvodába járás - a minisztériumi állásfoglalás szerint három éves kortól ajánlott és kötelező is. A kisgyermeknek még a szeptemberi beiratkozás előtt be kell töltenie a harmadik életévét ahhoz, hogy felvételt nyerjen az intézménybe. Az óvodába járás azért is fontos, mert a kicsi megtanulja azt, milyen egy közösséghez tartozni, alkalmazkodni, ezáltal könnyebbé válhat számára majd az iskolai beilleszkedés. Mindamellett kötelező is, mert aki nem intézkedik a beíratásról, szabálysértést követ el.

Az óvodai időszak a gyerek ötödik életévéig tarthat, amikor is iskolába fog majd járni. Van olyan kisgyermek, aki még elhúzza az óvodai időszakot, és csak a következő évtől megy iskolába.

Az óvoda azonban nem minden esetben kötelező, mert felmentést is lehet kérni alóla. A felmentésért a lakhely szerinti jegyzőhöz kell folyamodni. A kérelmet meg kell indokolni, hogy mi az az egyedi helyzet, ami miatt nem célszerű a gyermeknek az óvodába járás. Az óvodába viszont mindenképpen be kell iratkozni, még akkor is, ha nem akarjuk, hogy a gyerek majd oda járjon. Az óvodai beiratkozás után az óvodavezető, valamint a védőnő is ad véleményt. Ezekkel a véleményekkel együtt lehet kérvényt benyújtani.

Ma már arra is lehetőség van, hogy három éves kor előtt óvodába járassuk a gyermeket, de csak akkor, ha a beiratkozástól számított fél éven belül betölti a hármat. Persze az is kell mindehhez, hogy az óvoda rendelkezzen elegendő férőhellyel. Ha tehát már muszáj visszamenni dolgozni, és a gyermeket már nem akarjuk bölcsődében elhelyezni, megoldható az óvodai beiratása.

Az óvodai tartózkodása alatt a gyermek megkapja a szükséges nevelést, és oktatást ahhoz, hogy a megfelelő legyen a szellemi és lelki fejlődése.

Igaz, hogy az óvoda is szeptemberben nyitja meg kapuit az új gyerkőcök előtt, a beíratásnak jóval hamarabb meg kell történnie. A beíratás minden év április 20-tól egy hónapon át lehetséges, de minden óvoda gondoskodik arról, hogy minden érintett tudomást szerezhessen a konkrét beiratkozási időpontokról. Általában úgy, hogy a honlapon közzéteszi, vagy az önkormányzati hirdetőtáblán függesztik ki, vagy a helyi újságban kerül kihirdetésre.

A gyermeket a lakóhelyhez tartozó óvodába kell beíratni. Mostmár csak az az óvoda köteles jóváhagyni a gyerek felvételét, amely körzetében lakik a gyerek életvitelszerűen. Ez azt jelenti, hogy a lakhely és a tartózkodási hely is abban a körzetben van már legalább három hónapja, amelyben az óvoda van. Ezt minden esetben ellenőrzik is. Ha kétség merülne fel, akkor védőnői nyilatkozat beszerzésére lesz szükség. Nem kis stresszt jelent ez a szülőknek, hiszen sokan találkoznak azzal a helyzettel, hogy a körzeti óvodában már nincs hely, és közlik, hogy egy távolabbi óvodába kell majd íratni a gyermeket, ami persze cseppet sem praktikus a család számára.További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás