Babakötvény 2017, összege és igénylése

Ők már túl vannak a nehezén. Vagy éppen most kezdődik? - Fotó: © Will Folsom / Flickr
Ők már túl vannak a nehezén. Vagy éppen most kezdődik? - Fotó: © Will Folsom / Flickr
A tanulmányok, a pályakezdés, az ezekkel együtt járó lakhatás mind olyan kiadásokat rónak a fiatal felnőttekre, melyek képesek nagyon megnehezíteni dolgukat. Ezen kíván enyhíteni a Magyar Állam az önálló életkezdés megalapozásához felhasználató támogatással. A Babakötvény azon gyermekek részére nyújt segítséget, akik 2005. december 31. előtt születtek. Részükre a Magyar Államkincstár automatikusan 42 500 forintot ad, s ezt az összeget évenként növeli az előző évi, átlagos fogyasztói index mértékével megegyező támogatással. Az elérhető összeg természetesen több tényező függvénye, így nem mindegy, hogy hány éven át van életben tartva a Babakötvény, valamint mikor került az megvásárlásra. Nyilvánvaló, hogy értéke jelentősen növelhető, ha a szülők is takarékoskodnak a számlán. Tehát összefoglalva a következő módon növekedhet a Babakötvény összege:

 1. Alap, egyszeri támogatással, ez az említett 42 500 forint.

 2. Gyermekvédelmi kedvezménnyel, melynek pontos összegéről az éves költségvetési törvények rendelkeznek.

 3. Start-számla nyitása után a befizetett összegek tíz százalékának megfelelő állami támogatás jár, ami azonban nem lehet több 6000 forintnál.

 4. A Babakötvényre az állam kamatot fizet, melynek mértéke változó

A Babakötvény igénylése

 1. A NAV az illetékes szervtől minden hónapban megkapja a megszületett gyermekek adatait, s tőle szülés után lehet adóazonosító jelet igényelni a csecsemőnek.

 2. Miután ez megtörténik a NAV a Magyar Államkincstár felé továbbküldi az adóazonosítót.

 3. A Magyar Államkincstárnál a számla nyitása automatikusan megtörténik a Magyarországon született gyermekek számára. Az erre rendelkezésre álló nyolc nap után a szülő írásbeli értesítést kap a számlanyitásról, az összeg rajta való elhelyezéséről, valamint tájékoztat a Babakötvény további részleteiről.

 4. A Start-számla nyitása nem kötelező, amennyiben ez nem történik meg, akkor az egyszeri támogatás, és a további összegek, kamatok az Államkincstár számláján lesznek nyilvántartva egészen addig, amíg azt a gyermek felnőtté válva fel nem használja. Ez esetben további befizetésekre nincs lehetőségük a szülőknek, és arról sem rendelkezhetnek, hogy az összeg milyen módon kerüljön befektetésre.

 5. Ha szeretnének a szülők további befizetésekkel hozzájárulni az összeg gyarapodásához, akkor ajánlott a Start-számla nyitása, melyre a Magyar Államkincstárnál van lehetőség. A befektetésről ez esetben a szülők dönthetnek, sőt, a kedvezményezett gyermek 16. életévének betöltése után maga is eldöntheti, hogy miként mozgatja portfólióját. Természetesen a Start-számla nyitásáról később is lehet dönteni, nem csak a születés után.

 6. A 2012 előtt, nem az Államkincstárnál nyitott Start-számlák áthelyezhetőek hozzá, valamint a befektetési módot is bármikor meg lehet változtatni.

Az összeghez való hozzájutás

Mind az állami támogatás, mind a szülői megtakarítások felvétele a gyermek 18. életévének betöltésekor lehetséges. Amennyiben a Start-számla megnyitására a 15. életév után került sor, úgy legkésőbb annak harmadik évfordulóján juthat hozzá pénzéhez az érintett.

Hitelfedezetként nem fogadható el a Babakötvényben levő összeg, de végrehajtás alá sem vonható a 18. életévig.

A gyermek halála esetén hagyatéki eljárás kerein belül döntenek az összeg jogos örökösének személyéről.

A felhasználás módja

A 2005. évi CLXXIV. törvény rendelkezik arról, hogy milyen célra használható fel a Babakötvény összege. Ezek a következők lehetnek:

 • Tanulmányok finanszírozása

 • Lakhatás akár tanulmányok ideje alatt, akár a későbbiekben

 • Pályakezdés, a vele járó költségekkel

 • A gyermekvállalás feltételeinek megteremtése

 • A jogszabályban meghatározott más cél tulajdonképpen egyfajta kiskaput jelent, tehát a felhasználás módja, köre valójában igen széles.

Érdemes elgondolkodni azon, hogy ezen a módon, Start-számla nyitással takarékoskodik gyermeke számára, hiszen már minimális, akár havi ezer forintos befizetéssel, valamint az ezen összeg után igényelhető támogatással is 570 000 forint körüli összeget vehet majd igénybe a gyermek a futamidő végén. Mindezt továbbgondolva jól látható, hogy a havi költségvetésből kihozható 5000 forintos takarékoskodással akár több millió forint áll majd rendelkezésre, amiről világosan látható, hogy mennyi mindenre felhasználható. A főiskolai tanulmányok akár teljes egészében finanszírozhatóvá válnak ilyen módon, ami sok fiatal számára okozna egyébként anyagi gondot. A befizetések sem jelentenek plusz teendőt havonta, hiszen egy átutalási megbízás elegendő ahhoz, hogy a bankszámlánkról a Start-számlára kerüljön rendszeresen a kívánt összeg.

 További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás