Zserbó recept

 

Zserbó! Mindenki ismeri, mindenki szereti! A csokimázzal beborított diós-lekváros rétegeknek a többség nem tud ellenállni.

Hozzávalók:
  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg vaj v. margarin
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 1 ek porcukor
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • pici só
  • savanykás lekvár (lehetőleg házi)
  • 25 dkg. darált dió
  • 25 dkg. cukor

Elkészítés:

2 dkg (1/2 csomag) élesztőt 1 kk cukorral és 1/2 dl langyos tejjel simára keverünk és felfuttatjuk.

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzátesszük a többi hozzávalót, utoljára a felfuttatott élesztőt, majd összegyúrjuk és kidolgozzuk, hogy ne ragadjon a felülethez amin dolgozunk. Ha túl száraz, teszünk hozzá még egy kis tejet.

Három részre osztjuk, és az első lapot nagy tepsi méretűre (egészen vékonyra 1-2 mm) nyújtjuk és a nyújtófára tekerve a tepsibe tesszük.

Nem túl vastagon megkenjük valamilyen lekvárral (barack vagy meggy) és megszórjuk a dió és a cukor keverékének 1/3-val.

Kinyújtjuk a második lapot is és úgy járunk el mint az elsőnél. Rátesszük a harmadik lapot is, egy kissé lenyomkodjuk, majd villával megszurkáljuk.

Előmelegített légkeveréses sütőben 160 fokon világosbarnára sütjük. Ha kihűlt,a következő mázat tesszük rá.

Csokimáz

Hozzávalók:

  • 3 ek tej
  • 2 ek cukrozatlan kakaópór
  • 10 dkg RAMA margarin
  • 2 dkg porcukor

A tejet a porcukorral és a kakaóval felfőzzük, a tűzről levéve felolvasztjuk benne a margarint. Szép simára keverjük míg fényes lesz.

A tésztára öntjük, és gyors mozdulatokkal egyenletesen elkenjük rajta. Ha megkeményedett, hosszúkás szeleteket vágunk belőle.