Zöld tea hatása és fogyasztása

Fotó: © Norio.NAKAYAMA / Flickr

A zöld tea rendkívül egészséges ital, tele antioxidánsokkal. Rengeteg teafajta létezik, mégis ez az egyik legelterjedtebb teaféle. A kutatások szerint a szívbetegségeket is meg lehet előzni vele, ha naponta fogyasztjuk ezt a természetes italt.

 

A zöld tea egészségjavító és megőrző hatásait egész sor szakirodalom részletezi. Nem csak zöld tea és fekete tea létezik, hanem fehér, sőt sárga és vörös tea is. A fehér teát egyre több helyen lehet már kapni. A fehér tea a legfrissebb hajtásokból, rügyekből és levélkékből készül olyan óvatos szárítási eljárással, hogy a lehető legkisebb mértékben oxidálódjon el. Régen ezt csak a kínai császár ihatta, olyan különlegesnek számított. Ha csak a kis rügyecskéket szedik le, akkor ezüst teának nevezik.

A sárga teához már ritkábban lehet hozzájutni, igazából kifejezetten csak teákat forgalmazó szaküzletekben lehet rábukkanni. Legalább olyan egészséges, ha nem jobban, mint a zöldtea – félig fermentált teaféle .

A rooibos teafélék, amik koffeinmentesek és ténylegesen egy vöröscserjeféléből készülnek, alkalmasak a gyerekeknek is mindennapi fogyasztásra. Ez azonban nem ugyanaz, mint a vöröstea, ami eredetileg a mai fekete tea lenne. Ez kicsit bonyolult, de most nem megyünk bele.

Ezen kívül még jó pár teaféle létezik, de itt most nem kívánunk az összessel foglalkozni, csak a leggyakoribbakat tekintettük át a zöld tea mellett.

A zöld tea abból a cserjéből készül, amiből a fekete tea, csak nem megy végbe rajta az erjesztési és a fonnyasztási folyamat, ami a fekete teán, így megőrzi zöld színét is. Sok helyen írnak már arról, hogy a fekete tea is ugyan olyan egészséges, mint a zöld. Ha viszont nem akarjuk a véletlenre bízni, igyuk inkábba a zöld teát gyakrabban.

A zöld tea rendkívül erős antioxidáns hatású, rákmegelőző hatású a benne található flavonoid miatt. Emellett még szaponint, magnéziumot, fluort, káliumot, vasat, B2, C és K-vitamint is tartalmaz, és mindemellett még zsírégető hatása is van, de baktériumölő is, ezért jó fogyasztani megfázás idején is.

Minden nap célszerű belőle inni egy nagy bögrével. Maximum 70 fokos vízbe áztassuk, úgy legfeljebb 3 percig. Lehetőleg frissen fogyasszuk. Ízesíthetjük is, de angolosan nem érdemes inni, mert egyrészt nem is olyan finom úgy, másrészt meg a tej gyengíti a hatását. Lehetőleg porcelán bögrében készítsük el, porcelán kanállal és szűrővel (lehet műanyag is), de semmiképpen sem érintkezzen fémmel, mert attól gyorsabban beindul az oxidáció, csökken a zöld tea hatása. Lehetőség szerint ne az ízesített divatteákat vásároljuk meg, hanem menjünk vagy teaboltba zöld teát venni, vagy pedig bioboltban szerezzük be azt. Az aromák hozzáadása és mindennapi fogyasztása nem biztos hogy jót tesz a szervezetünknek.

A zöld teát ajánlják azoknak is, akiknek lúgosítaniuk kell, mert a zöld tea lúgosít is. Szűzteának is szokták nevezni.