Tökfőzelék paradicsomosan – recept

A tökfőzelék általában mindenkinél fehér, vagy kis pirospaprikával színezik. A mi családunk mindig is paradicsomosan készítette, ahogyan a zöldbab levest is. Mi a mai napig így készítjük és meggyőződésünk, hogy így a legfinomabb. Ez most fagyasztott tökből készült.  

 

Hozzávalók

Elkészítés

A tököt félig kiolvasszuk és az összekötözött zöldfűszerekkel lábosba rakjuk. Megsózzuk és felöntjük 2 dl vízzel. Elkezdjük főzni. Vigyázzunk, mert hamar megfő, ne főzzük nagyon puhára, inkább roppanós legyen.

Az olajból és lisztből világos rántást készítünk, majd beletesszük az apróra vágott hagymát. Egy kissé még pirítjuk, Levesszük a tűzről és picit hűlni hagyjuk, majd beletesszük a paradicsom pasztát. Hozzákeverjük a tökhöz, készre sózzuk és addig főzzük állandó keverés mellett ameddig besűrűsödik. Hozzátöltjük a maradék vizet is (lehet többet is), hogy elérje a kívánt sűrűséget.

Tejföllel tálaljuk, és valamilyen feltéttel (pörkölt, tükörtojás, sült szalonna, sült hús).