Orosz céklaleves recept

Egyik nap hazajött az unokám az oviból és azt mondta, hogy olyan finom céklalevest evett, mikor fogok én is olyat készíteni. Őszintén szólva sohasem ettem eddig, de elhatároztam, hogy mindenképp kipróbálom. Ha Ő ennyire szerette, rossz nem lehet!  Aztán ez lett belőle. Mondanom sem kell hogy  az unokám nagyon meg volt vele elégedve. Aki szereti a savanykás leveseket, nem fog benne csalódni.

Hozzávalók:

  • 1 közepes méretű cékla
  • 1 sárgarépa
  • fél hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 krumpli
  • annyi savanyú káposzta, amitől elég savanykás lesz a levesünk
  • 1 kanál sűrített paradicsom
  • marhahús alaplé
  • 2 babérlevél
  • olivaolaj
  • szemesbors
  • 1 mokkáskanál cukor
  • zöldkapor

Elkészítés:

A hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, majd egy kevés olivaolajon megpirítjuk.

A céklát és répát meghámozzuk, majd juliennere vágjuk, vagy reszeljük (ahogy szimpatikusabb) és a hagymával tovább pirítjuk. Hozzáadjuk a borsot és babérlevelet, majd a paradicsompasztát. Egy picit még együtt pirítjuk, azután hozzáadjuk az alaplevet, (én felöntöttem 2 – 2 és fél liter vízzel, majd beletettem egy marhahúsleves kockát).  Kellően megsózzuk, majd nagy lángon felforraljuk, aztán lejjebb vesszük a lángot és majdnem puhára főzzük. Ekkor beletesszük a kis kockákra vágott krumplit és az apróra vágott savanyú káposztát. Az egészet puhára főzzük. A legvégén ízesítjük egy pici cukorral és zöldkaporral.

 

Beküldte: Blázsik Ildikó