Miben van a legtöbb C-vitamin?

Fotó: © caligula1995 / Flickr

A C-vitamin nem csak magyar felfedezője miatt szerepel oly sokat az egészségügyi témájú hírekben, weboldalakon, hanem a szervezet számára nélkülözhetetlen jellegénél fogva is. Az aszkorbinsav néven is ismert anyag előállítására szervezetünk nem képes, ezért nagyon fontos, hogy azt a mindennapi táplálkozás során vigyük be – akár táplálék kiegészítők formájában. Hiányában vérzékenység alakulhat ki, de a bőr, a csontok, a fogak, a körmök és a fogíny is megsínylik, ha nincsen elegendő belőle a szervezetben. Mint sok esetben ismert, így a C-vitaminra is igaz, hogy jelenléte elősegíti más vitaminok, ásványi anyagok felszívódását, így a vas hasznosulására is hatást gyakorol. Leggyakrabban mégis megfázás esetén találkozhatunk a C-vitamin fontosságával, ekkor ugyanis a legyengült immunrendszert gyorsan talpra lehet állítani segítségével, rendszeres bevitelével pedig megelőzhetőek a fertőzések, és a gyulladásos megbetegedések.  

Vitaminokkal kapcsolatban az első kérdés, ami fel szokott merülni az egészségükre tudatosan ügyelőkben, az a napi szükséges mennyiség. Mivel a C-vitamin kiürül a szervezetből, ezért túl sokat nem érdemes bevinni, hiszen a fel nem használt távozik Általában 200 mg a javasolt, de betegség esetén, dohányzóknak, fokozott fizikai vagy szellemi terhelés alkalmával, esetleg stresszes időszakban a napi 1000 mg sem bizonyul soknak.  

Szent-Györgyi Albert paprikából vonta ki a vegyületet, de számos egyéb zöldségben és gyümölcsben is megtalálható természetes formájában. Elsősorban a citrusfélék bővelkednek C-vitaminban, így a citrom, a narancs, valamint a grapefruit rendszeres fogyasztásával biztosan hozzájuttathatjuk szervezetünket az értékes anyaghoz. Emellett a bogyós növények, a paradicsom, a paprika, a kelvirág is nagyon sokat tartalmaz belőle, ezek étrendbe illesztésével tehát csak jót tehetünk általános egészségi állapotunknak.  

De milyen formában is fogyasszuk az említett alapanyagokat? A nyers zöldségek és gyümölcsök tartalmazzák a legnagyobb mennyiséget a szükséges mikrotápanyagokból, bármilyen hőkezelés hatására sajnos elpusztul a legtöbb vitamin. Éppen ezért javasolt minden nap sok nyers zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani. A zöldségek megállják a helyüket köretként is, főzés, lisztes sűrítés nélkül, s így ráadásul a felesleges kilóktól is sikerülhet megszabadulni. A savanyú káposzta szintén nagyon gazdag C-vitaminban, ám ezt nem csak savanyúságként ajánlják a diétával foglalkozó szakemberek, fitness edzők, hanem önállóan, köretként is. Ízletes, laktató, ráadásul fedezhetjük segítségével a napi C-vitamin szükségletet. Ne várja meg, míg hiánybetegség alakul ki, és legyengült immunrendszerén tapasztalja meg a mikrotápanyag hiányát! Figyeljen oda étkezéseire, és kerüljön mindig az asztalra friss zöldség, gyümölcs!