Miben van a legtöbb A vitamin?

Amikor az A vitamin szerepe kerül szóba, legtöbben a látásra, valamint az azzal kapcsolatban felmerülő problémákra gondolunk. Nem véletlen, ugyanis másik nevén a retinol teszi lehetővé a fény érzékeléséért felelős látóbíbor képződését. Éppen ezért, az A vitamin hiányának első jele a szürkületben tapasztalható vakság, vagy ismertebb nevén a farkasvakság.

Természetesen a mikrotápanyagnak emellett más fontos szerep is jut szervezetünkben, ugyanis a bőr épségéért, feszességéért is felel. Hiánybetegség esetében kültakarónk sérülékennyé válik, sűrűbbek lesznek a bőrfertőzések, és száraz, érdes tapintású lesz a bőr. A csontok és a fogak épségéért is felel a vitamin, melynek hiányára a gyermekek különösen érzékenyek.

Állati és növényi eredetű táplálékokban is megtalálható az A-vitamin. A retinol csak állati eredetű élelmiszerekben fordul elő, így a tojássárgája, a máj, az olajos halak és a tejtermékek nagy mennyiségben tartalmazzák. A karotin, amely szintén az A-vitamin egyik megjelenési formája, zöldségekben található. Elsősorban a zöld és sárga színűek fogyasztása ajánlott az A-vitamin pótlásához. Táplálkozástudományi szakemberek különösen a répát javasolják, hiszen ez rendkívül sokat tartalmaz az értékes bétakarotinból.  

Ha fütyülni nem is tanulunk meg a répa fogyasztásától, de egészségünkért garantáltan sokat tehetünk. Volt, hogy afrodiziákumként használták, egyes alföldi vidékeken teát készítenek a leveléből kifejezetten vérnyomáscsökkentő céllal, mások mint általános immunerősítőre esküsznek rá. Tény, hogy antioxidánsként kiválóan bevethető a szervezet erősítésére, és a szabad gyökök elleni védelemre. Mivel zsírban oldódó vitaminról van szó esetében, így érdemes odafigyelni a bevitt mennyiségre, ugyanis akár túladagolás is felléphet. A szervezet körülbelül egy-két évre elegendő mennyiséget képes tárolni belőle, így a nagymennyiségű, táplálékkiegészítő formájában történő szedése sok esetben felesleges, és elegendő a táplálkozással bevitt A-vitamin is. A várandós hölgyek számára fontos, hogy odafigyeljenek a mikrotápanyag jelenlétére, de a megfelelő mennyiségben, ellenkező esetben ugyanis magzatkárosító hatása is lehet.

S hogy mennyit érdemes és szabad szedni belőle? Nők számára 600 mg javasolt, férfiaknak 700 mg, a várandós édesanyáknak pedig 950 mg a napi adag. Bár legtöbbször azt halljuk, hogy a zöldségeket nyersen érdemes fogyasztani, a répára kivételesen az igaz, hogy főzve táplálóbbnak bizonyul. Az elkészítés során károsodnak a sejtfalak, és ezáltal a karotinhoz a szervezet jobban hozzáfér, az ételekben található zsiradék pedig annak hasznosulását segíti elő.  

Ha tehát el kívánja kerülni, hogy az A-vitamin hiányának jeleivel kelljen szembesülnie, fogyasszon rendszeresen sárgarépát, parajt, sütőtököt, sárgadinnyét, paprikát, kajszi-, és sárgabarackot. Ezek mellett hasznos, ha tejtermékek, belsőségek, tojássárgája, és tengeri halak is az asztalra kerülnek mindig. Ez utóbbiak a szív-, és érrendszerre is kiváló hatással vannak, éppen ezért fontos lenne belőlük minél többet fogyasztani.