Medvehagymás pogácsa recept

A Medvehagyma a tavasz hírnöke, ilyenkor szinte minden ételbe belekerül ez a finom, zamatos zöldfüszernövény. Íme egy sós sütemény mely meg lett bolondítva ezzel a finomsággal.

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 db kockacukor
  • 1 kisebb csokor medvehagyma
  • 25 dkg vaj v. margarin
  • 2 dl tejföl
  • 2-3 mokkáskanál só
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 2 tojás sárgája + tojás a kenéshez (felvert fehérje)
  • reszelt sajt

Elkészítés:

Langyosítsuk meg a tejet, tegyünk bele 1 kockacukrot, keverjük el, majd morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel.

A lisztet morzsoljuk el a vajjal és adjuk hozzá a tojások sárgáját, a tejfölt, ecetet, a felfuttatott élesztőt, sót, és a darabokra vágott medvehagymát.

Dagasszunk belőle lágy tésztát, majd takarjuk le és kelesszük duplájára. (A tészta lágy lesz, adjunk hozzá egy kis lisztet, hogy ne ragadjon.)

Nyújtsuk ki a tésztát, majd hajtsuk félbe és ismét félbe. Takarjuk le és ismét pihentessük 30 percet. Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer.

Ezt követően lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, majd szaggassuk ki és kicsit sodorjuk meg az oldalát.

Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük meg a tojással és szórjuk meg reszelt sajttal. Pihentessük 20 percet.

Előmelegített légkeveréses sütőben 170 fokon 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.