Káposztaleves diéta, akár heti 5 kg minusz

A fogyni vágyók között kevesen vannak, akik ne próbálták volna a káposztaleves diétát. Az alapanyagból készített leves túlnyomórészben történő fogyasztásán, és hatását tekintve a vízhajtáson alapuló módszerrel akár heti 5-7 kilogrammtól is megszabadulhatunk, ám fontos tisztában lenni azzal, hogy elsősorban nem a zsírmennyiség fog csökkenni, hanem a szervezet által megkötött víz, valamint az izomzat. Éppen ezért hosszú távon semmiképpen nem tartható a káposztaleves diéta, viszont méregtelenítésre, valamint sürgős, villámdiétaként jót tehet vele.

Fotó: © PhoTones_TAKUMA / Flickr

A káposzta magas A-, B-, és C-vitamin tartalommal bír, de magnéziumban, vasban, folsavban, káliumban, kálciumban és fosztforban is gazdag. Bár tény, hogy ezek egy része a főzés során távozik belőle, de remekül átmossa a bélrendszert, és javítja az ellenállóképességet. A kúra idején a leves mellett víz, cukormentes, frissen facsart gyümölcslé, kefír és sovány tej fogyasztása megengedett, de mindenképpen kerülendő a cukor, az alkohol, a szénsavas italok, valamint a lisztes ételek. A szabályokat betartva az egy hét múltán nem csak energikusabbnak érezzük majd magunkat, de a mérleg is jóval kevesebbet mutat. 

Lássuk most, miként készül a káposztaleves, melyből a nap folyamán gyakorlatilag bármennyit ehetünk! Többféle recept közül válogathatunk, most egy egyszerű, alapnak számítót mutatunk be. 

Hozzávalók

Nincs más dolgunk, mint az alapanyagokat vízben jól összefőzni, s már fogyasztható is a karcsúsító csodaétel. Nézzük most napi lebontásban, hogy mi az, ami a káposztaleves mellett belefér a nap étkezésbe!

Első nap: Leves korlátlan mennyiségben és gyümölcs. Javasoltak a citrusfélék, vagy a dinnye, de a banánt magas kalória- és cukortartalma miatt célszerű inkább kerülni. 

Második nap: Gyümölcsök helyett most zöldségek kerüljenek a tányérra, és az este folyamán még egy hajában főttt krumplival is megajándékozhatjuk magunkat, amit némi vajjal megkenve igazi ízorgiában lesz részünk az egész napos zöldségevés  után. 

Harmadik nap: A káposztaleves mellett ezen a napon zöldségeket és gyümölcsöket vegyesen fogyaszthatunk. Amennyiben nem csaltunk, ekkorra már két-három kilóval kevesebbet kell, hogy mutasson a mérleg. 

Negyedik nap: Akár egy liter sovány tej, és némi banán is az asztalra kerülhet, és persze a jól bevált levesünk se maradjon el a napi étkezésekből. 

Ötödik nap: Végre némi fehérjét is magunkhoz vehetünk, mégpedig maximum 30 dkg hal, csirkemell, vagy marhahús formájában, kevés barnarizzsel és paradicsommal kiegészítve. 

Hatodik nap: Hasonlóan az előző naphoz, húst ismételten fogyaszthatunk, ezúttal párolt zöldségekkel, és természetesen a jól bevált levessel. 

Hetedik nap: A barnarizs és a káposztaleves mellett fogyasszon frissen facsart zöldség-, és gyümölcsleveket, melyek garantáltan nem tartalmaznak a szervezet számára káros cukrot! 

Arra mindenképpen figyeljen oda, hogy egy hétnél tovább ne tartson a kúra, hiszen a szervezet számára szükséges mikrotápanyagokból ideje alatt nem juttatunk be elegendőt. Ez rövid távon nem vezet semmilyen problémához, viszont hosszabb idő után különféle hiánybetegségek léphetnek fel, melyek jelei közérzetünkön, általános teherbírásunkon mutatkoznak meg, de nem ritka a fejfájás, a szédülés, vagy az idegrendszeri panaszok. Legyen szó bármely diéta típusról is, ha ilyesmit tapasztal, feltétlenül el kell gondolkodnia a vitaminhiány eshetőségén, és annak akár táplálékkiegészítők segítségével történő orvoslásán.