Házi krémes sütemény recept

Mindenki tudja, hogy a házi Krémest elkészíteni kicsit macerás, de a végeredmény felülmúlja a bolti változatot.  Nemrégiben meglátogattuk régi kedves barátainkat, akik eme finomsággal leptek meg bennünket. Nagymamám híres krémese jutott eszembe, amiből egyszer betegre ettem magam!!!

Hozzávalók (dupla adag):

Lapok:

1 csésze lisztet a margarinnal elkeverünk.

2 csésze lisztet, 1 egész tojást, 1 tojás sárgáját, egy pici sót, fél marék cukrot és a tejfölt jól összegyúrunk, nyújtódeszka nagyságúra kinyújtjuk, és rákenjük a margarinos lisztet. Feltekerjük, 4-be vágjuk és kinyújtjuk megint.

4 lapot sütünk belőle egy nagyobb tepsi hátán. Villával megszurkáljuk, hogy ne hólyagosodjon fel és 170 fokos előmelegített sütőbe tesszük, aranybarnára sütjük 20 -25 perc alatt.

Ha készen van, óvatosan csúsztassuk le a tepsiről, nehogy eltörjön. Az alsó lapot hagyjuk egyben, a felső lapot vágjuk egyforma négyzetekre és ezeket helyezzük majd a krémre, így könnyebb lesz majd szeletelni.    

Krém:

A 6 tojás sárgáját eldörzsöljük 20 dkg cukorral, hozzáadunk 14 dkg lisztet. Ehhez, az 1 l tejből annyit keverünk hozzá, hogy jó sűrű palacsintatésztát kapjunk. A többi tejet feltesszük főni és beleöntjük az előbbi masszába, hozzá szórjuk a vanilin cukrot, és ezt simára főzzük 4-5 perc alatt. Állandóan kevergessük, nehogy odakapjon. Hűtsük langyosra.

A 6 tojás fehérjét kemény habbá verjük és 10 dkg cukrot adunk hozzá, majd óvatosan belekeverjük a krémbe, hogy ne nagyon törjön össze. Inkább darabos legyen.

Az egyik lapot nagy tálcára, vagy vágódeszkára tesszük. Rákenjük a langyos krémet. A másik lapot felkockázzuk és úgy tesszük a tetejére. Hideg helyre rakjuk (hűtőszekrény), hogy a krém jól megdermedjen.

Tálalás előtt éles késsel felszeleteljük.

Tipp:

Ha nagy a család, mindkettőt megtöltjük a krémmel, ha nem, akkor a 2. lapot eltesszük máskorra. Nyersen le is lehet fagyasztani, de megsütve is eláll egy darabig.

Ha nincs kedvünk bajlódni a tésztával, nyugodtan használhatunk hozzá bolti fagyasztott vajas leveles tésztát is.

Nehogy csalódás legyen, nem lesz túl magas, mint a bolti változat.