Goji bogyó hatása és használata

A goji bogyó neve elsősorban fogyókúrás készítményeket idéző csengése miatt lehet ismert. Hazánkban ördögcérna néven ismert az évelő cserje, amely eredetileg dísznövényként érkezett Ázsiából Európába. Hallucinogén anyag tartalma miatt nálunk mérgező növényként számontartott, Kínában viszont csodálatos hatásai miatt használják.  18 féle aminosav tartalmának, és a benne megtalálható A, B1, B2, C, E vitaminnak, valamint a 21 nyomelemnek köszönhetően kiérdemelte a „csodabogyó” elnevezést is. A kutatások szerint egyetlen szem, mazsolanagyságú bogyó tartalmaz annyi szervezet számára hasznos anyagot, mintha egy egész kosárnyi zöldséget, vagy gyümölcsöt falnánk fel. Rendkívül magas C-vitamin tartalommal bír, és antioxidáns hatásának köszönhetően számos betegséggel szemben előnyösen alkalmazható.

Sokan éppen az említett antioxidánsok miatt a fiatalság forrását is látják benne, hiszen megköti a szabadgyököket, lassítja az öregedést, és ezáltal a fiatalos külső is garantált rendszeres, természetesen megfelelő adagolásban történő fogyasztásával. Mindemellett javítja a látást, a vese és a máj számára kitűnő táplálék, és hozzájárul a szervezet immunrendszerének megerősítéséhez is.

Gyakori probléma hazánkban is a szív-, és érrendszeri megbetegedés, valamint a velük járó egészségügyi kockázat. Az egészségtelen életmód, a táplálkozásra és mozgásra való odafigyelés elhanyagolása mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a vérben káros LDL-koleszterin szintje megnövekedjen. A goji bogyó többek között a koleszterinszint normalizálásában is segít.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a fogyás nem csak esztétikai okok miatt rendkívül fontos, hanem az egészség megőrzésének okánál fogva is. A testsúly egészséges csökkentése természetesen több tényező függvénye, de a goji bogyó alapanyagai is egy alternatívát kínálnak arra, hogyan segíthetjük elő az testsúly kontrollálását.

Öregedésgátló hatásánál fogva a hajhullás és az őszülés is lassítható a növénnyel, de a vérnyomás, a vércukorszint, az agy és a véredények is azok közé tartoznak, melyek előnyét látják a hatóanyagok egyedülálló és koncentrált kombinációjának. Fogyasztható csemegeként, müzlibe keverve, vannak, akik tea formában választják, de forró csokihoz is szokták kínálni. A teakészítés során 10-15 perc az az idő, mialatt az antioxidánsok és hatóanyagok rendesen kiáznak. Az adagolásról érdemes a témával foglalkozó szakmai portálokon utánanézni, hogy a túlzott bevitel elkerülhető legyen.

Azok számára tehát, akik a természetes gyógymódok hívei, vagy egyszerűen csak szeretnének többet tenni egészségük megőrzéséért, helyreállításáért, érdemes a természet patikáját segítségül hívni. Mint azonban a legtöbb növényre igaz, a goji bogyóval is ajánlott mértékletesen bánni. Hosszú távon a kevés alkalmazása sokkal hatékonyabb, mint a nagy dózisok, melyek akár veszélyeket is hordozhatnak magukban. A szakemberek szerint napi adagja 10-30 gramm, ezt tehát mindenképpen ajánlott szem előtt tartani.