Franciasaláta (Salata de boeuf) recept

A Franciasaláta egy megszokott, kedvelt saláta, mely szerintem minden otthonban az ünnepi asztalra kerül.  

Hozzávalók:
  • 1 kg fagyasztott franciasaláta zöldségkeverék  (v. húslevesben főtt zöldségek kis kockákra vágva)
  • 2-3 db főtt krumpli kis kockákra vágva
  • 2-3 db savanyú uborka apró kockákra vágva
  • 1-2 db alma (nagyságtól függően) kis kockákra vágva
  • majonéz
  • 1 pohár (300 gr) tejföl

A majonézt én magam szoktam készíteni, de ha valakinek túl macerás, tehet bele boltit is.

  • Házi majonéz:

    1 egész tojást beleteszek egy nagyobb keverőtálba. Teszek bele 1 mokkáskanál sót, és 1-2 evőkanál mustárt, majd kézi mixerrel elkezdem keverni. Olajat adagolok hozzá rendre, annyit, hogy kemény majonéz állaga legyen. Olaj kell bele bőven, de sok majonéz lesz belőle.

    Ezt hígítom a tejföllel és keverem a zöldségekhez. Megkóstóljuk és ízlés szerint tovább ízesítjük még ha kell.

Az igazi franciasaláta nem szabad ússzon a szószban, meg kell álljon a kanál benne.