Farsangi fánk recept és elkészítése

Itt a farsangi szezon, itt a farsangi fánk 🙂

Hozzávalók

Elkészítés

A tejet langyosra melegítjük. Fél decinyit kiveszünk egy bögrébe, bele tesszük az élesztőt és a cukorból egy mokkáskanálnyit. Elkeverjük, míg az élesztő elolvad, majd  megvárjuk míg felfut. Egy keverőtálba tesszük a lisztet, cukrot, sót és a tojások sárgáját. Ha az élesztő felfutott, azt is, és a maradék tejet is beleöntjük.

Egy fakanállal jól összedolgozzuk, majd a felolvasztott vajat is hozzátöltjük. Jól kidolgozzuk míg hólyagos nem lesz és le nem válik az edény faláról, meg a fakanálról. Ekkor belisztezzük a tetejét és letakarva a duplájára kelesztjük.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk és megszórjuk liszttel, majd hüvelykujj  vastagra nyújtjuk és fánkszaggatóval kivágjuk. Ezután konyharuhával letakarva kissé megint kelesztjük.

Olajat hevítünk egy kisebb edénybe (2 ujjnyi), a korongok közepébe a hüvelykujjunkkal mélyedést csinálunk és azzal lefele tesszük a forró olajba. Lefedjük és 1-2 perc alatt szép pirosra sütjük .Megfordítjuk őket és fedő nélkül ezt az oldalukat is pirosra sütjük. Szűrőkanállal papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja.

Tálra rendezzük a fánkokat és még melegen megszórjuk porcukorral. Baracklekvárt adhatunk mellé.