Utasbiztosítás, Élet-, baleset-, és betegségbiztosítás, poggyászbiztosítás

Fotó: © Daytours4u / Flickr
Fotó: © Daytours4u / Flickr
A nyár a pihenés, az utazás időszaka, és sokan kelnek útra határainkon túlra is, hogy felfedezzék az idegen kultúrák, tájak és látnivalók jelentette izgalmakat. Utazásszervezés alkalmával azonban nem mehet el egy olyan fontos kérdés mellett, melynek előnyeivel nagy valószínűség szerint nem kell majd élnie, de ha mégis, akkor bizony nélkülözhetetlen. Nem más ez, mint az utasbiztosítás, melynek széles választékával lehet találkozni a piaci kínálatban. Nézzük először, milyen utasbiztosítás szoltáltatásokkal állnak a biztosítók rendelkezésünkre! 

  • Asszisztenciaszolgáltatás

Ez általában a többi szolgáltatással együtt jár. Esetében baleset, vagy bármilyen egészségügyi gond felmerültekor telefonos segítséget nyújtanak a biztosítottnak az igénybevehető lehetőségekről.

  • Élet-, baleset-, és betegségbiztosítás

Tanácsadás az egészségügyi szolgáltatásokról, hozzátartozók értesítése, kiutazás finanszírozása, betegszállítás, kártérítés csonttöréskor, halál esetén pedig a kedvezményezett biztosítási összeghez jutása – ezek azok a klasszikus szolgáltatások, melyekkel a biztosítók állnak rendelkezésre.

  • Poggyászbiztosítás

Rendkívül fontos, hogy ennek kapcsán odafigyeljen a szerződéskötéskor a tárgyankénti limitekre. Ez nem csak elveszett poggyász esetében bizonyulhat hasznosnak, hanem akkor is, ha bűncselekmény áldozatai lettünk, hiszen ekkor a felmerülő ügyvédi, szakértői költségek is finanszírozhatóak a biztosítón keresztül a limit erejéig.

A biztosító bizonyos esetekben mentesülhet a fizetés alól, illetve kizárásos alapon egyes tevékenységek, betegségek nem kerülnek biztosításra. Lássunk most ezekre néhány példát!

  • A háborúk, zavargások, jogellenes magatartások, öngyilkosság, vagy ittasan, kábítószer hatása alatt, illetve ezek következményeként bekövetkező károk, egészségkárosodás esetén nem fizet a biztosító.
  • A versenyszerű sportolás, továbbá az extrém sportok nem biztosítottak alapesetben.
  • Az utazás előtt is meglévő betegségek kizárás tárgyát képezik.
  • Poggyászbiztosítás esetében a szőrmék, a gyűjtemények, a nemesfémek, valamint a készpénz nem biztosítottak.
  • Sporteszközök biztosítása korlátozottan lehetséges.Mindezek a nyilvánvaló okok miatt azért is képezik kizárás tárgyát, mert a biztosítók igyekeznek a kockázatot minimalizálni. Természetesen lehetőség van egyedi biztosítások megkötésére, ha kifejezetten egy értéktárgyat szeretnénk például biztosítani. A területre különösen igaz az, hogy ahány ház, annyi szokás. Ha tehát már kiválasztotta a minden szempontból megfelelő biztosítót, akkor is érdemes alaposan áttanulmányozni a szerződést, hogy ne szükséghelyzetben derüljön fény arra, valójában nem képezi a biztosítás tárgyát a felmerült probléma.

Amennyiben közeli úti célok mellett dönt, úgy elegendőnek bizonyulhat az olcsóbb szerződések által tartalmazott 1,5-3 millió forintos limitösszeg, de a tengerentúli utazások alkalmával megéri olyan szerződést kötni, mely felső korlát nélkül, vagy legalább 20-30 milliós keretösszegig vállalja az esetlegesen felmerülő költségek megtérítését.

Külföldi nyaralás alkalmával sokan magukkal viszik a fényképezőgépet, videokamerát, melyekből az értékesebb darabok bizony gyorsan szemet szúrnak a tolvajoknak. Abban az esetben, ha olcsóbb biztosítás mellett dönt, ezekre rendszerint nem terjednek azok ki. Mivel azonban igény mutatkozik ezeknek a tárgyaknak a védelmére, így napjainkban már léteznek olyan biztosítások, melyek kifejezetten kiterjednek ezekre is, meghatározott összeg erejéig.

A korábbiakban már említettük a sportolási célú utazásokat. Az alap utasbiztosítások esetében szinte biztos, hogy a búvárkodásra, hegymászásra, barlangászásra, siklóernyőzésre nem terjednek majd ki. Ha tehát hasonló sportok kipróbálását tervezi, vagy extrémebb jellegű programokat szervez, akkor mindenképpen érdemes tájékozódnia több biztosítónál, hogy milyen ajánlatokkal tudnak szolgálni ilyen esetekre.

Utazást szervezve sokan abba a hibába esnek, hogy kizárólag a poggyászbiztosítás megkötésére figyelnek, holott jobban belegondolva, az elveszett poggyász maximum néhány százezres költséget jelent. Ha azonban otthonától távol, egy külföldi országban betegszik meg, esetleg hosszabb kórházi ellátásra szorul, az bizony országtól függően jelentős anyagi terheket képes Önre róni. Egy síbalesetkor esetlegesen szükségessé váló helikopteres mentés, vagy a tengerentúlon tapasztalható bonyolult egészségügyi ellátási rendszer olyan költségeket jelenthetnek, melyek finanszírozása a megfelelő biztosítás hiányában komoly gondokat is okozhat. Akár az utazás előtti napon is lehetősége van még arra, hogy olyan biztosítást válasszon, amely minden szempontból egyéni igényeinek és az utazás céljának megfelelő.További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás