Mit jelent az EBKM?

Az EBKM azért került annak idején kidolgozásra, hogy az emberek könnyen kiigazodjanak a banki világ útvesztőjében és egyszerűbben átláthassák az egyes betéti kamatoko közötti összefüggést és különbségeket. Az EBKM rövidítés gyakorlatilag az Egységesített Betéti Kamatláb Mutató szavakat jelenti, s noha valamennyivel könnyebbé tette a navigálást a pénzügyi világban, teljesen azért nem egyszerűsítette le azt.

     Az EBKM tulajdonképpen azt mutatja, hogy az egyes lekötött betétekre egy év alatt mennyi kamatot érhetünk el, s a bankok a kamatláb értékét általában 360 napra dolgozzák ki. Ezzel szemben az EBKM a tényleges 365 napra szól.

     Fontos tudni, hogy az EBKM nem csupán a betéti kamatot foglalja magában, hanem mindazon költségeket is, amelyek csökkentik a betétünk tényleges hozamát. Ilyen például a kezelési költség, a különféle jutalékok, amelyek a bankot illetik meg és az egyéb költségek. Ennek köszönhetően az EBKM a tényleges nettó hozamot mutatja és figyelembevétele esetén semmilyen egyébb rejtett költséggel nem kell számolnunk. Ugyanez érvényes a különféle banki ajánlatokra is, így a mutató segít abban, hogy összehasonlítsuk a pénzintézetek egyes termékeit, akár pénzügyi szakember bevonása nélkül is.

     Az EBKM értékét számtalan tényező befolyásolja. Ezek közül talán a legfontosabb a lekötési idő hossza és a lekötött összeg nagysága, de nagyon számottevő a likviditás és a legkötött betét fajtája is, melyek közül számtalan akciós elérhető a piacon.

     A jelenleg piacon lévő legmagasabb kamatláb a 10%, efelé egyik bank sem szívesen megy.

     Azt is fontos tudnunk, hogy a legjobb kamatot kínáló bank 500.000 és 49.999.999 Ft között adja a maximális kamatot, de az egyes kínálatok között akár 1-2%-os különbségek is fellelhetők. Általában már 2 hónapos lekötés esetén is kamatozik a pénzünk, mégis legtöbben a fél- és egy éves periódust választják.

     Természetesen akciós ajánlat ide vagy oda, a kifizetés mértékére mindenképpen érdemes odafigyelnünk. Lehet, hogy kis energia befektetésével és körültekintéssel sokkal jobb ajánlatot találhatunk a piacon, hiszen a bankok folyamatosan versengenek egymással.

     A betéti kamat szinte minden esetben a futamidő lejártával kerül kifizetésre. Érdemes ezért megvárunk ezt az időpontot, hiszen ha megszakítjuk a lekötést, akkor általában hiába futhatunk a pénzünk után; az idő előtt megszüntetett lekötések esetén a bankok szinte sosem fizetik ki a megígért kamatot. Számításnál a kamatadóra is oda kell figyelnünk, hiszen a 16%-os terhelést az EBKM nem tartalmazza.Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás