Május 1, a munka ünnepe

Sokan csak szocialista ünnepként ismerik május elsejét, pedig a munka ünnepének története ennél jóval régebbi korokra nyúlik vissza. Kevesen tudják, hogy nem csak, mint a munka nemzetközi ünnepnapját tartjuk számon ezt a dátumot, hanem katolikus ünnepként is. A legtöbb országban május első napján kerül megünneplésre az alkalom, ám az Egyesült Államokban és Kanadában szeptember elsején emlékeznek róla. A munkások védőszentjének, Szent József napja, a maga munkás-jellegével 1886-tól számon tartott, ekkor történt ugyanis, hogy Chicagoban több napon keresztül tartó sztrájk és tüntetések zajlottak a nyolc órás munkaidő bevezetésének céljából. Mindenképpen szót érdemelnek azonban az ekkortájt Európában, az ipari forradalom idején lejátszódott események.

A munkások helyzete az ipari forradalom idején

A nagy találmányok megszületése és a gépesítés kapcsán az 1800-as években a munkások helyzete minden korábbinál rosszabbra fordult. A tömegtermelés és a gyárak a gépesítés ellenére is nagy számban igényelték a munkavállalókat, ám számukra a manapság ismeretes, és magától értetődő jogok töredékét sem biztosították a munkavégzés során.

A munkások, mint új társadalmi réteg, siralmas körülmények között éltek, tömegszállásokon igyekeztek kipihenni a gyakran 14-16 órás munkaidőt. Nem volt ritka, hogy betegségek ütötték fel a fejüket közöttük, de a kilátástalan helyzetben a bűnözés, az alkoholizmus és a prostitúció is virágzott. A nők és a gyermekek is szörnyű körülmények között dolgoztak, ha pedig éppen nem volt elég munka, akkor azonnal az utcára kerültek a munkavállalók, mindenféle munkajogi védelem nélkül.

A munkás réteg nem csak politikai jogokat követelt magának, de elsősorban munkakörülményeiken szerettek volna javítani. Az embertelen, ma csak duplaműszakként ismeretes 16 óra helyett a munkaidő csökkentését tűzték ki céljukként, de megjelent a szabadság, a társadalombiztosítás és a munkavédelem iránt igény is. Ezek ma már teljesen normálisnak véltek, de akkoriban elérhetetlennek tűntek. Elkeseredésükben a munkások gyakran rombolták le a gépeket, hiszen azokat tették felelőssé a munkanélküliségért.

Elsőként Angliában jött létre szakszervezet, mely erőteljesen fellépett a munkások jogaiért. 1825-ben létrejött a szakszervezeti törvény, majd a század közepétől már gyári törvények is szolgálták a munkások céljainak elérését. 1847-ben már 10 órában maximalizálták a munkaidőt. Robert Owen neve ismert lehet a történelemkönyvekből, hiszen a gyáros saját üzemében alkalmazott munkaerején keresztül mutatott példát, és vezette be a 10 órás munkaidőt.

Nem csak Európában és az Egyesült Államokban zajlott a munkások jogaiért folytatott küzdelem, hanem Ausztráliában is, ahol 1856-ban sztrájkoltak a munkások, és követelték a nyolc órás munkaidő bevezetését. A világon elsőként sikerrel zárult az ilyen irányú megmozdulás, és a csökkentett munkaidő még a fizetésekre sem volt negatív hatással. Ezek az eredmények hatást gyakoroltak az Egyesült Államokban történtekre is. Európában viszont jóval nehezebb dolguk volt a munkásoknak.

Párizsban a II. Internacionálé 1889-ben részben a korábban, Chicagóban fegyveresen levert munkástüntetés iránti szolidaritást kívánta kivejezni, de ugyanakkor a nyolc órás munkaidő bevezetéséért is harcolt. Időközben az Egyesült Államokban, 1891-ben május elsejét hivatalosan a munkások ünneppé nyilvánították. Ezen a napon a munkásosztály nemzetközi összefogását ünnepelték. Hazánkban az ünnepről először 1890-ben emlékeztek meg, világosan látható tehát, hogy korántsem szocialista jellegű ünnepről van szó esetében.

Május elseje, mint szocialista ünnep

A szocialista-kommunista blokk országaiban az ottani ideológiának megfelelően alakították ezt az ünnepet is, s az eredetileg munkások ünnepének nevezett május elsejét átnevezték, és a továbbiakban a munka ünnepeként tartották számon, ezzel az uralkodói rezsim igényeit kielégítve. Mint ma már tudjuk, az elnevezés megmaradt a diktatórikus hatalmak bukása után is az egykori szocialista országokban, bár kétségtelen, hogy a korábbiakban megkövetelt ováció és éljenzés ma már korántsem képezik részét az ünneplésnek.

Május 1, mint a természet megújulásának ünnepe

Kevesen tudják, de a munka ünnepe kezdetben a természet megújulásának dicsőítését is jelentette egykoron. Ehhez kapcsolódik a májusfa állítás szokása, amely sokak meglepetésére, korántsem kizárólag magyar találmány. Ezen a napon az udvarlólegények éjszaka vékony, sudár fát kötöztek a kiszemelt lányos ház kerítéséhez, és azt színes szalagokkal, sok helyen pedig ételekkel és italokkal díszítették. A két világháború közötti időszakban elterjedt volt a szerenád is ezen az éjjelen, sőt ismert az a szokás is, amely során a közösség egy közös fáját kidöntötték, és táncos mulatsággal ünnepelték az alkalmat.

Mitológiai gyökerek

Ír és skót hagyományokhoz is szorosan kapcsolódik május elseje, ugyanis ezen a napon érkeztek egykoron az istenek és a hősök Írországba. A mitológiai alakok ünneplése egybeesett a sikeres vállalkozások megindításának időpontjával, de májusban zárult a házasodási időszak vége is. Ez utóbbi szempontjából különös figyelmet érdemelt, hogy elsején nem volt szerencsés megesküdni.

Május elseje, ahogy manapság ünnepeljük

Míg például március 15-én a nemzeti ünnep történelmi jellege egyértelműen előtérbe kerül, addig május elseje kapcsán egészen másként történik ez. Ekkortájt már az időjárás rendkívüli módon kedvez a szabadtéri programoknak, ezért országszerte vásárok, szabadtéri rendezvények, koncertek és majálisok várják a kikapcsolódni vágyókat. Bár nem ritka, hogy sokan dolgozni szoktak még ezen a napon is, de többnyire az a jellemző, hogy a családdal töltjük a szabadidőt május első napján.

Az ország több pontján ilyenkor szoktak nyitni a strandok, és az elmúlt évek időjárását látva, májusban már nem okoz gondot a szabadtéri medencék használata. Apropó, fürdőzés! A wellness napjainkban kiemelt népszerűségnek örvend, nem véletlen tehát, hogy évről-évre egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a wellness szállodák és az élményfürdőzés iránt. Sokszor akár egy hosszú hétvége erejéig is elegendő időt szánni a kikapcsolódásra ahhoz, hogy új energiákkal töltődjünk, és testileg-lelkileg felfrissüljünk. A wellness szállodák rendszerint május elseje környékén is kedvező csomagajánlatokkal várják a vendégeket, melyek családosak számára éppen úgy remek választásnak bizonyulnak, mint partnerrel kettesben történő utazáshoz.

Családi programok országszerte

A tavasz utolsó hónapja, és a május elseje teremtette szabadidő kiválóan alkalmas arra, hogy olyan szabadtéri programokat szervezzünk a családdal, amelyekre máskor talán nem akadna idő. A fővárosban és vidéken is több városban várják az állatkertek a kicsiket és nagyokat. Érdemes felkeresni olyan, talán kevésbé ismert helyeket is ilyen szempontból, mint Jászberény vagy Abony, ahol garantáltan nem kell tömegre számítani, ám a látnivalók valóban páratlanok.

Az adrenalinra vágyók számára a kalandparkok ajánlottak, amelyek lehetőséget biztosítanak arra, hogy próbára tegyék bátorságukat és a csúszó pályák kínálta páratlan élményeknek is hódolhassanak. Az ilyen létesítmények üzemeltetői gondolni szoktak a család fiatalabb tagjaira is, számukra a megfelelő méretekkel kialakított pályákkal állnak rendelkezésre, hogy a gyerekek se maradjanak ki a kalandból.

Azok, akik nem kedvelik a tömeget, és inkább töltenék szabadidejüket a természet kínálta szépségeket felfedezve, számos kirándulóhely közül válogathatnak május elseje környékén is. Szilvásvárad és a Szalajka-völgy remek választásnak bizonyul, ugyanis a völgyben páratlan látvány tárul a kirándulók elé. Az ekkora már zöldellő természet, a Pisztrángos tavak, vagy az erdei vasút kínálta élmények kikapcsolnak a hétköznapi rohanásból, és garantáltan új energiákkal töltenek fel. Természetesen hazánk más területei is érdemesek a felkeresésre, így a Balaton-felvidék túraútvonalai, vagy az alföldi fürdővárosok mind-mind remek szórakozási lehetőségeket kínálnak az egész család számára.

A vidéki majálisok mára talán veszítettek egy keveset népszerűségükből, és a szülők szívesebben döntenek a családi kirándulás mellett napjainkban. Idén, 2015-ben május elseje pénteki napra esik, tehát minden adott a hosszú hétvégéhez. Érdemes már most elkezdeni az úti cél keresgélését, hiszen a szálláshelyek a Szép Kártya kínált lehetőségeknek köszönhetően is valószínűleg hamar betelnek majd. A cafeteria elem használatával vendéglátóhelyeken, szabadidős tevékenységekért, és szállásért is fizethetünk, természetesen a megfelelő alszámla használatával. Érdemes kihasználni előnyeit akár már ezen a május elsejei, tavaszi hétvégén is.További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás