Háztartási szerek a lefolyótisztításban

Fotó: © Sergio Fabara / Flickr
Fotó: © Sergio Fabara / Flickr
A lefolyóban kialakuló szűkületek és dugulások ellen a leghatékonyabb megoldás a megelőzés, melyre számos, a mindennapi háztartásban fellelhető egyszerű szer alkalmas. Sajnos azonban ezek elsősorban megelőzés szempontjából ideálisak, illetve néhányuk képes még az enyhébb dugulásokat kilazítani, de összességében a kifejezetten makacs dugulások megszüntetésére nem alkalmasak.

Az egyik, amire elöljáróban fokozottan ügyelni kell, hogy ne használjunk túlzottan apró lyukú műanyag szűrőt, az ugyanis lassítja a víz átfolyását, így rontja a természetes öntisztulást. Emellett érdemes a konyhai lefolyóba havonta egy alkalommal egy lábas forrásban lévő vizet önteni, ami feloldja a letapadt zsírokat, vegyszereket és ételmaradékokat, azonban nem árt a lefolyócsöveknek. Ezen felül mindig, ha bármilyen maró, lúgos vagy savas anyaggal dolgozunk a házi duguláselhárítás során, viseljünk gumikesztyűt!

A konyhából a lefolyóba

Sokak számára meglepő módon a kóla az egyik legkiválóbb dugulásmegelőző folyadék. Nincs más dolgunk, mint beleönteni egy fél litert a lefolyóba. Dugjuk be a dugót, így a kólában benne lévő foszforsav elvégzi a munkát helyettünk. Laza dugulások esetén is hatékony megoldás lehet.

Szintén jó megoldás lehet, ha három kanál trisót egy pohár forróvízzel, vagy három deci ecetet szintén egy pohár forróvízzel hígítva töltünk a lefolyóba. Klasszikus és minden háztartásban beszerezhető vegyszerek, melyek alkalmasak a szűkületek megszüntetésére, illetve nagyon enyhe dugulások kilazítására.

A nagyobb hatékonyság érdekében az ecet kombinálható szódabikarbónával, ebben az esetben az arány: három evőkanál szódabikarbóna, egy bögre ecet, két bögre forróvíz. Valamivel ritkábban fordul elő egy általános háztartásban, azonban szintén nagyon hatékony lehet a lúgkő, azaz a nátrium-hidroxid, forróvízzel hígítva.

Utolsó simítások

Ezek a módszerek, bár hatékonyak lehetnek, azonban ne várjunk tőlük csodát! Minden esetben hagyjuk hatni a különböző szereket egy-két órán át, miközben fokozottan ügyelünk a helyiség szellőzöttségének biztosítására.

Amennyiben nem tapasztalunk változást, engedjük fel a lefolyót vízzel, majd óvatosan pumpáljuk meg a vezetékrendszert. A legjobb hatást akkor érhetjük el, hogy ha annyi vízzel engedjük fel a lefolyót, hogy az ellepje a pumpa fejét.További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás