Füvesítés házilag

Fotó: © juliecaseyberry / Flickr
Fotó: © juliecaseyberry / Flickr
A tavasz beköszöntével egyre több időt töltünk a házat övező kertben, így természetes, hogy szeretnénk azt ízlésünknek és elképzeléseinknek megfelelőn formálni. Egy praktikusan kialakított kert remek helyszínt teremthet családi összejövetelekhez, baráti sütögetésekhez, hogy a kerti tó mellett töltött pihentető órákról már ne is beszéljünk. Napjainkban nem is feltétlen szükséges profikra bízni a kertépítés feladatát, hiszen saját kezűleg is megoldható az. Egyedül talán az automata öntözőrendszer kiépítése jelenthet gondot, ehhez megéri szakembert hívni, de ha egyébként is szívesen tölti szabadidejét a kertben, és a locsolás egyfajta kikapcsolódás is, akkor minden további nélkül lemondhat az ezzel járó költségekről is.

Elképzelése mindenkinek van arról, hogy milyen legyen majd a végeredmény, a növényekkel és díszítő elemekkel teli kerti tó, a gyermekek számára kialakított játszótér,s a grillező-, bográcsozó-, és pirítóhely kialakítása mellett azonban van valami, ami elsődlegesen figyelmet érdemel, ez pedig nem más, mint a füvesítés. A megfelelő információk birtokában, a talaj kellő előkészítése után zöldellő pázsitot kaphatunk, természetesen a vetési időszakokra odafigyelve.

Alapvetően két vetési időszakot különíthetünk el. Az egyik március végétől április közepéig tart, a másik augusztus második felétől szeptember közepéig. A tavaszi időszakban a talaj nedvességtartalma, valamint hőmérséklete ideális a fűmag csírázásához, ám problémát jelenthet, ha hirtelen nagyon megemelkedik a hőmérséklet, hiszen ekkor kiszárad a talaj. Ezzel ellenben az őszi időszak azért bizonyul jó választásnak, mert a melegigényes gyomok nem kapnak elegendő hőt az időjárás miatt, így nagy valószínűséggel gyommentes, a tél beálltáig még meg is erősödő gyepet kaphatunk.

Mielőtt nekifogna a füvesítésnek, érdemes időt és energiát szentelnie a gyomirtásnak. Ha ez elmarad, akkor szinte biztos, hogy a gyep nem lesz szép. A szaküzletekben beszerezhető gyomirtóknak körülbelül két hétre van szükségük, míg kifejtik a hatást. Ezután következhet a gyomok eltakarítása, a terület egyenletessé tétele. Ügyeljen arra, hogy ne hagyjon kavicsokat, és főként ne kitépett gyomokat a leendő gyep helyszínén, hiszen ez utóbbiak nagyon gyorsan vissza tudnak nőni! A talaj egyenletessé tétele után következhet a trágyázás, ezt a talajra szórva, majd abba beforgatva pedig menjen át a területen hengerrel, esetleg gereblyézzen! Így elsőre hosszas munkálatnak tűnik, de a gyomirtás után akár egy délután alatt megoldhatóak azok az előzetes feladatok, amelyekkel sokat tehet a későbbi gyep szépségéért és egészségéért.

A trágyázás után ajánlott a terület pihentetése, majd egy hét után nekiláthatunk a fűmag elvetésének. Ha időközben gaz ütné fel a fejét, azt távolítsa el, és a talaj legfelső, körülbelül 1-2 centiméteres rétegét húzza félre, a magvetés után ez kerül majd visszaterítésre arra. Ha szeretné megkönnyíteni saját dolgát, ezt a lépést kihagyhatja, s helyette a gereblyével beleütögetheti a talajba a magokat. Az viszont nagyon fontos, hogy a talaj közvetlen felszínén ne legyenek ezek, ott ugyanis kiszáradnak, és a madarak is előszeretettel csemegéznek belőle.

Fűmag típustól függ, hogy mennyit ajánlott bizonyos területre szórni, általában egy négyzetméterre 30-50 grammnak kell kerülnie. Mindig akadnak olyan helyek, ahol a gyep jobban igénybe vett, például átjárónak szánt területeken, vagy a bokrok közelében. Itt akár jóval több mag elszórásra kerülhet. A föld visszahúzása után henger is használható, de fontos tudni, hogy a magoknak nem szabad túl mélyre kerülni, ekkor ugyanis nem jutnak elegendő fényhez és oxigénhez.

Azt legtöbben tudják, hogy a gyep gondozása már a kezdetektől nagyon fontos, azzal azonban kevesebben vannak tisztában, hogy miként is történjen ez. A növekedésben levő fű napi háromszori locsolást igényel, s ennek legalább három hétig tartania kell ahhoz, hogy a gyökerek meg tudjanak erősödni. 8-10 centiméter elérte után következhet az első fűnyírás, ám az előtte levő napon ne locsolja azt. Mielőtt azt hinné, hogy a zöldellő gyeppel már nem kell annyit foglalkoznia, fontos tudnia, hogy csak akkor marad ápolt, ha rendszeresen figyel a locsolásra, és a fűnyírást sem hanyagolja el. Akár kellemes hétvégi elfoglaltság is lehet, sokat téve ezzel a kert szépségéért.

Alternatív megoldás: a gyepszőnyeg

Már hazánkban is egyre többen teszik le voksukat a gyepszőnyeg mellett, hiszen a hagyományos füvesítéssel szemben számos előnnyel bír, arról nem is beszélve, hogy látványa messze meghaladja az egyéb gyep-típusokét. A sűrű, egészséges fű gyepszőnyegként gyakorlatilag az év bármely időszakában telepíthető, csak az előkészítési munkálatokra kell ügyelni. S hogy mit jelent ez? Talajlazítás, komposzttal, és mosott homokkal történő fellazítás után azonnal leteríthető a gyepszőnyeg. Ha nincs ideje a vásárlás után foglalkozni vele, akkor ajánlott széttekerni, s megfelelő nedvességgel ellátni az állagmegőrzés érdekében.

A gyepszőnyeg lerakás után hengerezést igényel, és a napi kétszeri locsolásról sem szabad megfeledkezni. Tény azonban, hogy még így is sokkal kevesebb a teendő vele, mint a magról történő vetés esetében. A gyepszőnyeg előállítása ugyanis úgy történik, hogy a későbbiekben ne kelljen gyomosodással számolni, ezzel garantált, hogy látványosan egészséges, gondozott, és ízléses lesz a végeredmény.

Műfű burkolat a kritikus helyekre

Tápanyaghiányos részek, gyermekek számára kialakítandó játszóhely, erkélyburkolás – csak néhány olyan terület, ahol egyre többen használják előszeretettel az igazihoz megtévesztésig hasonló műfű burkolatot. Esetében nincs szükség locsolásra, nyírásra, ellenáll az időjárás viszontagságainak, strapabíró, és ugyanakkor természetes hatást keltő megoldásnak bizonyul az egyébként nem is olyan drága műfű.További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás